Din kundvagn är tom

Första intryck vid uppackning av Sony VPL-VW590ES

bild till Första intryck vid uppackning av Sony VPL-VW590ES

Vi har packat upp och testat nya VPL VW590ES från Sony. Den stora nyheten för denna generationen är Dynamic HDR Enhancer samt dynamisk tonmappning och digital focus . Vid testet så hade lampan gått 0 timmar vilket kan påverka bildkvalitén. Våran duk är 340 cm bred och ljudtransparent vilket göra att vi behöver utnyttja projektorns ljusstyrka maximalt.

Uppackning


Vi blir inte direkt förvånade när vi packar upp Sony projektorn, den ser likadan ut som de senaste generationerna av VW serien. Detta är inte en nackdel då den rundade designen och rymdskeppsinspirerade fläktintaget runt optiken ger projektorn ett coolt estetiskt intryck. Fjärrkontrollen är också Sonys vanliga design med en knapp för att lysa upp alla knappar så att man kan se dem även i ett mörkt biorum. Knapparna är stora och tydliga vilket gör det lätt att hitta i menyer och olika funktioner. En sak att nämna är att projektorn inte är speciellt högljudd. Man hör fläkten i det höga lampläget men det är inte ett högfrekvent ljud utan mer som ett sus i bakgrunden.Första titten med HDR


Vi kör igång filmen Bad Boys for life i HDR10 och Reference läget på projektorn . Den ljusa introscenen med den otroligt snygga Porsche Carrera GTS poppar verkligen i färgerna och bilden flyter riktigt bra med True Motion påslaget. Tack Sony för bildhanteringen i snabba scener, alla rörelser känns mjuka och naturliga. Något som vi märker är att skärpan känns väldigt bra rätt ur lådan. Med denna generation av X1 processor så har Sony en Digital Focus funktion vilken gör ett bra jobb. Vi testar att slå av och på funktionen och skillnaden är synlig. Funktionen är framtagen för att ge skärpa ända ut i kanter och hörn men den ger även bättre och mer homogen skärpa i realtid över hela bilden. Reality Creation Resolution är också påslaget men jag drar ner den till lägre nivå då konturerna nästan känns för skarpa i grundinställningarna. Många gillar extrema konturer och det är lätt att anpassa efter personligt tycke.

Vi spelar fram till en mörkare sekvens i en bar med kontrastrika scener. Här poppar färgerna rejält och kontrasten är betydligt högre än tidigare generation. Vi stannar bilden och testar det nya Dynamic HDR Contrast Enhancer reglaget. Skillnaden mellan de olika inställningarna är stor. I High läget är kontrasten stor men det klipper lite i de ljusaste partierna och färgerna känns lite mättade. Enligt Sony så är det medvetet för att få ut så stark effekt som möjligt men vi ställer reglaget till medium då det fortfarande finns gott om pop i färgerna men med bibehållna detaljer. Färgerna känns riktigt varma och behagliga och det märks att tonmappningen gör ett bra arbete. De svarta partierna är relativt mörka men man kan se detaljer som man inte sett i tidigare generationers Sony projektorer. Den statiska kontrasten mellan de starka färgerna, högdagrarna och svärtan ger nästan ett overkligt intryck som för tankarna till Darth Vaders ljussabel i slutet av Star Wars Return of the Jedi. Överlag en riktigt cool upplevelse.

SDR Material


Kanske är det här som Sony projektorn briljerar mest. Vi kör samma scener som när vi testade HDR men med en helt annan upplevelse. I SDR så har Sony en mjukhet i färger och skärpa som kanske är oslagbar. Här så får vi en naturlig känsla, hudtoner och färgövergångar är spot on. Skillnaden mot HDR läget är som natt och dag, färgerna är lugna och kontrastövergångarna är mycket mindre. Jag vet inte riktigt vilket läge som jag föredrar, HDR med extremt pop i bilden eller SDR med lugnet och naturligheten. Svartnivåerna är mycket bra och mer detaljer framträder än med HDR. Skillnaden mot enklare projektorer med enklare optik är slående. Även här så fungerar Digital Focus bra och det är fin skärpa över hela bilden.

 

Sammanfattning av testet

Sony är verkligen med i matchen när det gäller HDR hanteringen med häftiga effekter och mycket pop i bilden. Något som vi inte hade förväntat oss är vinningen i skärpa över hela bilden med den nya X1 processorn och Digital Focus. Sonys rörelsehantering har aldrig varit bättre och bilden flyter mjukt och lugnt även i snabbare scener. SDR hanteringen är fenomenal och tycker man att HDR effekterna blir för mycket så kan man njuta av en fantastisk naturlig bild i SDR med mycket ljustryck. Bilden är typiskt Sony lugn och behaglig med extra skärpa tack vara Digital Focus.Skrivet av Johannes 2020-09-10


Visad 1.167 gånger