Din kundvagn är tom

Test vid uppackning av EISA Award vinnaren Musical Fidelity M8xi

bild till Test vid uppackning av EISA Award vinnaren Musical Fidelity M8xi

Musical Fidelity M8xi har utsetts till årets bästa förstärkare 2020-2021 av organisationen EISA som består av fler än 50 HiFi- och hembiotidningar från 29 olika länder.

Gustav i Sundbybergsbutiken har satt nävarna i detta härliga kraftpaket.

Musical Fidelitys historia

Musical fidelity är ett välkänt HIFI märke från England som startades redan 1982 av grundaren Anthony Michaelson, och har sen dess producerat flera legendariska modeller, bland annat A1 som kom ut redan 1984.

Man har även gjort intressanta rörmodeller som Nu-Vista serien som kom ut 1997. Idag är inte Anthony kvar utan det är hans goda vän och tillika ägaren av Pro-Ject, Heinz Lichtenegger, som driver bolaget.

Med bytet av ägare så ville man gå tillbaka till grunderna för bolaget och med hjälp av chefskonstruktören Simon Quarry såg M8xi dagens ljus!

Ett riktigt kraftverk

Musical Fidelity M8xi kan vara en av de kraftfullaste förstärkarna i sin prisklass, med en strömstyrka på hela 200 ampere och 12 bipolära transistorer per kanal. Den ska ge 2 x 550 watt Klass AB i 8 ohm men jag har sett kuber och vet att den klarar betydligt mer, hela 2 x 828 watt i 8 ohm och sanslösa 2 x 1322 watt i 4 ohm.

Väl förpackad

M8xi kommer levererad i en stor men ganska anonym låda, det är först när man lyfter lådan som man förstår att det döljer sig nåt spännande inuti.



Invändigt är det gott om skyddande formgjuten frigolit för att förstärkaren skall klara transporten över land och rike. En manual, putsduk och ett par vita handskar ligger bipackade samt en fjärrkontroll för att styra härligheten...fjärrkontrollen återkommer vi till lite senare förresten.



Anslutningar

M8xi bjuder på en rätt omfattande uppsättning av anslutningar, såväl analoga balanserade (XLR) som obalanserade (RCA) samt dubbla uppsättningar optiska och koaxiala ingångar + digitala utgångar och även en inbyggd USB-DAC. Det finns även Pre-Out i form av både balanserat och obalanserat för den, som av någon anledning, inte tycker att kraften skulle räcka till. Högtalarterminalerna är rejäla och har dessutom dubbla uppsättningar för dig som vill köra bi-wire.



Hur låter EISA Award vinnaren då?

M8xi låter förvånansvärt neutral och rent, detaljerna är där de skall vara och kraften kan få de flesta högtalare att blomma ut så basen låter väldigt kontrollerat. Vi har en Krell K-300i Digital i samma rum som jag växlade mellan. De är ganska lika i pris men M8xi har absolut inte den värmen som finns i ren Klass A men ger ändå en ren och stram upplevelse.

Jag testade M8xi med flera olika låtar men en som alltid visar vad en förstärkare eller högtalare klarar av är denna: Takla Makan (feat. Dorothee Oberlinger) av Yello på albumet Touch, som är en låt som man verkligen kan höra minsta detalj i.



Denna låt bygger upp en upplevelse av att man är i en öken och kan drömma sig bort av musiken men vips vaknar man till av en baston eller ett instrument, detta är en låt som man inte kan lyssna på i bakgrunden utan man ska sitta i sweet spot och få den korrekta upplevelsen. Detta är något som M8xi verkligen klarar att ge, instrumenten är på rätt plats och den har basen i ett järngrepp.

Har den några svagheter?

Ja tyvärr, fjärrkontrollen känns inte alls premium. Inte vad man förväntar sig av en förstärkare i 80.000 kronors klassen, den har ett rätt trist utseende och känns ganska plastig.

Den inbyggda DAC:en är tyvärr inte heller M8xi:s starka sida, den låter okej men en separat dac redan i 10.000 kronors klassen skulle jag säga är bättre, jag hade förväntat mig lite mer av en produkt i den här prisklassen.

Min rekommendation är att använda en extern streamer med inbyggd DAC eller separat DAC för att ge signalen M8xi faktiskt förtjänar, det var så jag valde själv att lyssna vid mitt test. Tar vi jämförelsen med vår referens Krell K300i Digital igen så har Krell en extremt mycket bättre DAC samt även inbyggt nätverk med ROON och MQA stöd, allt i en låda som är halva höjden av M8xi.

 

Sammanfattning av testet

Jag skulle absolut rekommendera denna produkt till de som vill ha en jättebra analog förstärkare och har ett par mer trögdrivna högtalare eller eventuellt att man vill hålla sina högtalare i ett järngrepp, kraft är inte den svaga länken här iallafall!



Skrivet av Erikwelin 2020-08-19


Visad 2.459 gånger