Din kundvagn är tom

Uppackningstest av Monitor Audio Bronze 200

bild till Uppackningstest av Monitor Audio Bronze 200

Chris i Sundbyberg kikar lite närmare på nya Monitor Audio Bronze 200, detta är den sjätte generationen av den mycket populära Bronze-serien från Engelska Monitor Audio.

Uppackning

Högtalarna ligger väl paketerade med frigolit, det medföljer solida fötter med både spikes och gummifötter för att passa olika golv/underlag. Gillar att man kan bära kartongerna enkelt i och med flärparna på sidorna av kartongerna. Det ingår även insexnycklar för montering av fötterna samt dubbla baspluggar för att "tuna" ljudet efter rum och placering. De stilrena frontgallren som fästs via magneter är ett plus, något som är mycket vanligt idag.

Bärhandtag underlättar!


Fötterna här med spikes.Kvalitetsintryck

Här brukar jag köra det klassiska knacktestet för att se hur väl dämpad lådkonstruktionen är. Den är bra stum faktiskt, knackar man längre ner på sidorna så är den dock inte lika stum men väl godkänt iallafall måste jag säga. Den nya designen gillar jag starkt med sin fyrkantiga design som smälter in bra i dagens modernare hem. Diskanten sitter bakom ett hexagonalt skydd för att följa samma designspråk som de dyrare högtalarna i Silver och Gold-serien. Här har den nyare guld-diskanten blivit monterad i en speciellt utformad wave-guide, något de kallar för "Uniform Dispersion", för att ge bättre spridning och fokus. Finishen är inte äkta träfanér för att hålla ned kostnaden, dock håller den hög klass för sin prisklass. Den nya stilrena frontbaffeln bidrar också med ett mycket stilfullt intryck, vid beröring känns den nästan lite gummiaktig.

Som många andra Monitor Audio högtalare så är elementen gängade via baksidan av högtalaren, viktigt är att man drar åt gängorna efter uppackning för bästa ljudkvalitet, det räckte med ett kvarts varv på dessa exemplar. Lösningen gör att man kan skippa frontskruvar direkt i korgen vilket också blir snyggare rent estetiskt.

Åtdragning av elementen. (Obs! Eget verktyg på bilden)Fördelar/Nackdelar

Jag drar igång lite olika låtar här, exempelvis Etherwood med Begin By Letting Go som har det härliga klingljudet i introt där en djupare basåtergivning drar igång lite senare in i låten. För sitt lilla format så levererar den god dynamik, det saknas såklart en del i lägsta basen men det är de fysiska måtten på högtalaren som sätter sin begränsning. Det är ju trots allt små 5.5-tums element. Här pallar givetvis storebror Bronze 500 detta mycket bättre gällande basens fysiska storhet. Röster upplevs inte alls lika "laid-back" som tidigare modeller, detta beror nog mycket på den nyutvecklade wave-guiden, den är dock inte alls lika "front-going" i sin presentation (imaging) som exempelvis Triangles motsvarighet (Borea-serien) som bidrar med ännu mer liveaktig karaktär.

Det är en smaksak givetvis vad man föredrar. Jag kör lite andra låtar som Kino Okos Remedy Express som är mer åt det elektroniska hållet med mycket textur. Mycket händer i ljudbilden här, Bronze 200 hänger med riktigt bra måste jag säga och målar upp en förvånansvärt stor ridå av textur och detalj. Den är trevligt alert och kvick i sin respons också, ett gott betyg helt enkelt. Jag tror många kommer uppskatta det lite mindre formatet på Bronze 200, speciellt med kommande Atmos-kanalerna, som perfekt matchar storleksmässigt på toppen av lådan. Vi valde att packa upp svarta exemplar, dessa finns även i vitt, valnöt samt grått.

Lite nackdelar då? Ja det skulle vara att basen inte är lika fyllig och djup som större högtalare kan leverera i samma prisklass. Men man får ta det för vad det är helt enkelt. Diskanten påminner mycket om den dyrare Silver-serien, dock så saknas det lite glitter och lugn som Silver-serien bidrar med.

Vid detta test så spelade jag musiken via en Yamaha WXC-50 som agerade streamer/DAC, tillsammans med rejäl elektronik där ett Emotiva DR-slutsteg fick stå bakom kraften tillsammans med XSP-1 som försteg. En aning overkill kanske men det är kul att se vad högtalaren kan prestera med lite finare och kraftfullare elektronik även fast lite enklare förstärkare kan bidra med med gott om välljud till till nya Bronze-serien.

Närbild på diskantens hexagonala skydd.Rekommendationer

Högtalaren passar mycket bra till olika uppsättningar, såväl musik som till film. Nu prövade jag endast musik, men en god regel brukar vara att låter det bra till musik så kommer det även lira bra till film. Till film hade jag givetvis kompletterat med en subwoofer och ställt in brytfrekvens. Formatet är mycket tilltalande, den är väldigt kompakt och smäcker.

Bronze 200 passar bra till elektronisk musik såväl som till akustisk musik. Söker man efter en högtalare som klarar av en mer fysisk bas och bidrar med djupare frekvens samt bättre vitalitet så får man kika på Triangle Borea 08 som kostar dryga tusenlappen mer. Det är dock en betydligt större högtalare givetvis.

 

Sammanfattning av testet

Liten med naggande god får sammanfattningen bli av detta test, nya Bronze-serien är helt klart värd att lyssna på.Skrivet av Chris 2020-06-26


Visad 3.377 gånger