Din kundvagn är tom

Uppackningstest av Epson EH-LS500

bild till Uppackningstest av Epson EH-LS500

Epson är en av marknadsledande projektortillverkarna i mellansegmentet. Vi har testat deras nya Ultra short Throw projektor här i Sundbybergsbutiken.

Uppackning

Vi har valt att ta in denna produkt för att bredda sortimentet bland Ultra-short Throw projektorern, något som vi tror kommer bli mer vanligt mot större TV-apparater.



Kvalitetsintryck

Epson EH-LS500 känns robust i byggkvaliteten. Det är lätt att justera vinkeln med fötterna i framkant om den står på ojämnt underlag. Snygg tygfront med magneter som döljer de inbyggda högtalarna samt justeringsknapparna.

I förpackningen ligger strömkabel, HDMI-adapter, USB-kabel (mikro), fjärrkontroll och batterier.






Fördelar

Chris och Marcus i Sundbyberg har testat projektorn och största fördelen är givetvis en stor bild från kort avstånd. Projektorn står 46cm från väggen (projektorns djup inräknad) och skjuter upp en 104” stor bild (+/- några cm beroende på ramen på duken) på våran Euroscreen Frame Vision Light med 5cm Veltex-ram och FlexGrey material i en vardagsrumsmiljö. Det första vi upplever är en rejäl ljusstyrka samt finare optik mot den tidigare modellen LS100. I och med 4K E-shift så ger den också en mycket detaljrikare bild överlag. Man kan också aktivera interpolering om man vill få en mjukare panorering vilket är ett plus för den som gillar det. Vi tycker också att projektorn håller sig väldigt tyst trots maxad ljusstyrka i lasern.

Vi flyttade sedan på projektorn och tog in den i ett mörkare rum för att se hur svärtan ser ut på en vanlig vit Euroscreen Flex-White duk, den kommer inte riktigt upp i samma nivå gällande kontrasten som Epson TW7400 bidrar med men kontrasten får ändå anses som godkänd för denna typ av projektor där ljusstyrkan är av prioritet. Den största fördelen är som sagt dess ljusstyrka! Det finns ordentligt med ljustryck och vid byte från Cinema Bright till vanliga Cinema-läget så trycker man ner svärtan några steg och projektorn blir nästan ohörbar i sitt ECO-läge. LS500 är helt enkelt tänkt för ljusare vardagsrum och inte till dedikerade biogrottor, däremot med ett grått duk-material kan man utvinna lite bättre bottensvärta och få till det bra efter lite justering i gamma. En trevlig notis är att det går att installera projektorn ovanför en duk, för den som inte vill placera den undertill.

En annan stor uppgradering är designen på LS500, mycket mer stilren och smälter in bättre i allas vardagsrum kontra den äldre modellen som var mer klumpig. Detsamma gäller den nya fjärrkontrollen som har en mer sparsmakad design, enkel navigering och tydliga knappar istället för den tidigare fjärrkontrollen som hade för många knappar i vårat tycke och det blev lätt virrigt.

Efter vi fått till storleken korrekt på duken så var det också enklare att få till panel-justeringarna som är rekommenderat för alla 3-chips projektorer. Man fasar helt enkelt in röd respektive blå via Epsons testmönster för att slippa blödningar. Rekommenderat att man gör detta zon-vis och inte hela panelerna för ett bättre resultat. Fördelen också med Epson LS500 är just att det är en LCD-baserad projektor, man slipper alltså den så kallade ”regnbågseffekten” som DLP-projektorer generellt lider av. Samtliga HDMI-ingångar är CEC-baserade och 1st HDMI har ARC, efter inkoppling så hoppade våran Yamaha förstärkare igång och ljudet spelades upp direkt via UHD-spelaren vid påslag av LS500.

Nackdelar

Precis som många andra Ultra-short Throw-baserade projektorer så får man räkna med att geometrin inte är helt perfekt. Därav att man vill köra med ram för en bättre upplevelse både geometri-mässigt och upplevd kontrast. Vi rekommenderar att man skjuter bilden några centimeter på ramen och sedan går in manuellt och ”blankar” bort det sista ströljuset som blir kvar. Gällande skärpan så är den riktigt bra i mitten av bilden, lite mer diffus ut i hörnen men det är rätt vanligt med projektorer i den här prisklassen. Vill man köra med en duk utan ram så får man räkna med att pilla en del med placeringen och justera eventuella geometri-fel manuellt. Men resultatet i slutändan blir riktigt mäktigt!

Till sist så testade vi snabbt den inbyggda högtalaren, inget att hurra över men den spelar ändå relativt högt och med helt OK diskant/mellanregister. Vi rekommenderar självklart en extern ljudanläggning. En till liten notis är att denna saknar all form av ”smart” funktion, alltså ingen inbyggd Android-plattform eller dylikt för den som undrar. Detta är lätt löst med exempelvis en Apple-TV eller en Chromecast. Hade också önskat en upplyst fjärrkontroll, men då den är tänkt till ljusa vardagsrum ser vi inte det som ett jätte problem.




 

Sammanfattning av testet

Vi rekommenderar Epson LS500 till vardagsrum, för den som vill få ut en mycket mer cinematisk upplevelse storleksmässigt kontra större TV-apparater. Vi rekommenderar är man använder en duk med grått material för bättre bottensvärta. Observera att högkontrastdukar som React 3.0 eller Parallax ej skall användas då dessa dukar riktar/blockerar ljuset så man får ett felaktigt ljusflöde i bilden.

Hör gärna av dig till någon av våra experter för att hitta den matchningen mellan projektor, duk och rum som passar bäst för dig.

Vill du läsa mer om projektordukar finns det bra information här



Skrivet av Chris och Marcus 2019-10-15


Visad 3.467 gånger