Din kundvagn är tom

Uppackningstest Monitor Audio Gold 100

bild till Uppackningstest Monitor Audio Gold 100

Golvhögtalare eller stativ? Det är den oändliga frågan vi ställer oss när det gäller ljud kontra estetik. Det ska helst vara något stilrent som passar in i inredning samtidigt som det levererar underbar musik i alla dess former.

Uppackning

Den femte generationens Monitor Audio Gold har uppgraderats en hel del för att kunna åstadkomma det bästa av bägge världar. Vi tar upp två stycken kompakta och samtidigt robusta högtalare i valnöt, väl emballerade med tygpåsar som extra skydd.

Vi packa upp eleganta frontgaller i tyg, som fästs med magneter på den skruvlösa fronten. För dig som ska ha högtalarna nära väggen följer det med skumgummipluggar för basportarna. Medföljer gör också en insexnyckel, för att korrekt kunna spänna åt baselementet, vilket är fäst med endast en enda skruv på baksidan.


Vi packar upp högtalare, fronttyg och pluggar.



Kvalitetsintryck

Nya Gold-serien har ändrats ganska rejält från föregående, där högblank lackering har fått ge vika till en mer diskret, matt finish som inte är så konstigt egentligen med tanke på hur populärt det är med skandinavisk design. Fronten är, tack vare den ovannämnda skruvlösa designen, mycket stilren och inger ett städat och lugnt men ändå distinkt intryck av high-end. Skulle du välja ebenholtz får du dessutom den i en väldigt lyxig högblank finish.

På ovansidan hittar vi ett inlägg av läder, som stilfullt minskar reflektionerna från själva högtalaren vilket är behändigt för de med solljus i rummet, eller för alla oss som har projektor och duk…

Inlägg i läder dämpar reflektioner. Speciellt praktiskt vid val av högblank ebenholtz!



Jamen hur låter det då?!

Vi ställer upp dem på andra våningen, med källor i form av kombinationen stereoförstärkaren PM8006 och nätverksspelaren ND8006 från Marantz. Gold-serien har en ny diskant, hämtad direkt från flaggskeppsserien Platinum, som kallas för en MPD (Micro Pleated Diaphragm) vilket pressar ut luft och ger ett mjuk och samtidigt tydligt övre register. MPD-diskanter har ett ganska annorlunda ljud från traditionella kupoldiskanter, som är rätt svårt att förklara och får helt enkelt upplevas för att kunna förstå skillnaden. Det låter riktigt bra, och för skojs skull tänker vi vad skillnaden blir med en ännu bättre förstärkare.



Den nya MPD-diskanten, lånad från Platinum II



För skojs skull

Vi bär därför högtalarna in i vårat HiFi-rum och kopplar upp dem till high end-förstärkaren Krell K-300i som vi precis fått in i Frölunda. Vi börjar med Yellos ”Drive / Driven” en riktigt romantisk låt med hög detaljrikedom och spänstig syntbas. Ah. Där var det. Dieter Meiers mörka sång levereras med pondus, samtidigt som det kan samsa med den täta perkussionen som ligger till grund för spåret. Sammanhållningen är fenomenal så jag tänker det är dags att ge högtalarna något som kräver det yttersta i form av separation.

Brian Enos soundtrack till Apollo-månlandningarna är svårslagna när det gäller stereoseparation och en känsla av att du faktiskt sitter i musiken. Jag slänger på ”Deep Blue Day” (som också är känd från 90-talsklassikern ”Trainspotting”) och här blommar högtalarna fullt ut. Det massiva syntstråkarna bara flyter ut i rummet, och basen bara kluckar ledigt med, helt utan ansträngning. Det här är surround i stereo!


Möjlighet för bi-ampning finns



 

Sammanfattning av testet

Har du en anläggning med bra muskler samtidigt som du sneglat på en golvhögtalare i stil med Monitor Audios Silver-serie kan det vara väl värt att gå ner ett steg i storlek och upp ett i ljudkvalitet! Stilrena högtalare som trots sin ringa storlek ger ett seriöst high end-ljud.



Skrivet av Per 2019-09-24


Visad 1.745 gånger