Din kundvagn är tom

Uppackningstest Benq W2700 och W5700

bild till Uppackningstest Benq W2700 och W5700

Benq är marknadsledande i budgetklassen för projektorer och har nu släppt två nya modeller W2700 och W5700. Båda projektorerna använder ett nytt Full-HD singel DLP 0.47” chip från Texas Instruments med pixelshift teknik upp till 4K Ultra HD.

Uppackning

Vi får många frågor om dessa produkter som ser fantastiska ut på pappret och Kristofer och Johannes har tagit en närmare titt på dessa.

Något som är intressant är att W5700 möter 100% av DCI-P3 och W2700 95% av DCI-P3 enligt specifikationer. DCI-P3 är den färgrymd som de allra flesta 4K Ultrahd filmer är mixade i. Den högre färgrymden uppnås genom ett mekaniskt färgfilter som aktiveras i D-Cinema läget.

Benq har även kostat på optiken i dessa projektorer med glaslinser. W5700 har 11 segments optik och W2700 har 10 segments.

Strömkabel, fjärrkontroll med batterier, installationsmanual, manual på cd och garantibevis medföljer. Inga 3D glasögon medföljer men det är heller inte vanligt nuförtiden. Dessa kan köpas som tillval.

Medföljande tillbehör



Kvalitetsintryck

Båda projektorerna känns gediget byggda och framförallt W5700 känns premium. Både byggkvalitet och den mer symmetriska designen, med centrerad lins, ger en känsla av premium.

Det mesta finns här, dubbla HDMI och även en extra funktion för media via USB. Enheten har alltså en inbyggd mediaspelare vilket är ett intressant och välkommet tillskott mot konkurrenter.

Funktion att plocka ut ljud till externa ljudsystem finns, samt att skicka ljud och spela upp det i de inbyggda högtalarna. Ljudet är inte tillfredsställande och upplevs märkligt när det inte kommer från den projicerade bilden utan från projektorn. Det vi saknar är inbyggt trådlös överföring.


Gott om anslutningsmöjligheter



Fördelar/Nackdelar

W2700 är ljusstark och har bra inställningsmöjligheter med färg och gråskalekalibrering.

W5700 har utöver W2700´s funktioner även auto-iris för bättre svärta samt mer generös lens-shift. Detta förenklar installationen och möjliggör en bättre placering i normala rum. Enheten upplevs dessutom tystare i sitt fläktljud än lillebror W2700.

Tyvärr lider även dessa projektorer av regnbågseffekter på grund av DLP-tekniken. W2700 saknar horisontell lens-shift och har ett kort kastavstånd. Detta innebär att projektorn måste placeras relativt nära duk och riskerar att hamna långt ut från bakvägg.

Ganska kort kastavstånd på W2700, 104 tums duk



Rekommendationer

Både W2700/5700 passar bra till vardagsrum. Kombinerat med en högkontrastduk från exempelvis Euroscreen (React 3.0) eller Projecta (Parallax) kommer vi en bra bit på väg mot en hemmabioupplevelse som slår våra biografer. En extra varm rekommendation går till W5700 som med sin bättre optik, generösare inställningsmöjligheter och fulla färgrymd återger 4K material på ett häpnadsväckande bra sätt. W5700 ger också ett gott resultat i mörkare biorum med sin bättre kontrast och bättre svärtenivå.

W5700 och W2700 sida vid sida



 

Sammanfattning av testet

BenQs tillskott är ett kul alternativ till Epsons motsvarigheter. Vi kan varmt rekommendera att uppleva dessa projektorer innan köp, eller rådfråga oss om hur just dina förutsättningar, och vilken projektor som kommer ge dig bäst upplevelse.



Skrivet av Erikwelin 2019-05-29


Visad 2.945 gånger