Din kundvagn är tom

HiFi

bild till HiFi

Hi-Fi, eller High-Fidelity, är en term som används för att beskriva en system eller utrustning som kan återge ljud med högsta möjliga kvalitet. Hi-Fi-system är utformade för att kunna spela upp ljud med högsta möjliga precision och reproduktion, vilket innebär att ljudet ska vara så nära originalkällan som möjligt.

En typisk Hi-Fi-anläggning består av flera komponenter, inklusive förstärkare, högtalare, CD-spelare eller skivspelare och kablar för att ansluta alltihop. Hi-Fi-system är utformade för att ge lyssnaren en hög grad av kontroll över ljudet, inklusive volym, bas och diskant, vilket möjliggör en mer personlig ljudupplevelse.

För att uppnå högsta möjliga ljudkvalitet bör Hi-Fi-system använda högkvalitativa komponenter som är optimerade för att arbeta tillsammans, med minimal förlust av ljudkvalitet. Detta inkluderar högtalare som är utformade för att leverera högsta möjliga ljudkvalitet, förstärkare som är utformade för att leverera effektiv ström till högtalarna och kabla

HiFi?

HiFi är ett ganska vitt begrepp och hur man definerar eller tolkar det är väldigt subjektivt. Vissa anser att alla produkter som samlas inom kategorin ljudprodukter är HiFi medans andra tycker att det bara är de absolut dyraste och finaste produkterna som skall få benämnas så. Alla har rätt till sin egna åsikt och inget är rätt eller fel utan det är dina personliga preferenser och intressen som gäller.

Hur kan HiFi jämföras?

Vi kan ta jämförelse mellan bilar och HiFi. För vissa är bilen en sak man använder sig av för att ta sig från punkt A till B medans andra har ett brinnande intresse där det skall vara rätt märke, mängder av kraft, snygg design och bilen skall gå som en skållad råtta vid bankörningen. Likadant är det med HiFi, många vill ha en högtalare eller anläggning bara för att kunna spela lite bakgrundsmusik medans andra lägger månadslöner, för att inte säga årslöner, för att bygga sitt perfekta system.

Vad är en HiFi-anläggning?

En HiFi-anläggning har traditionellt bestått av en stor stapel av elektronik med t.ex en förstärkare, CD-spelare, vinylspelare, kassettdäck och högtalare men sättet vi spelar och lyssnar på musik har förändrats mycket under de senaste 10-15 åren. Idag är det mycket vanligare med lite nerskalade system som ofta består av bara en eller flera aktiva högtalare med inbyggt WiFi och omfattande streamingstöd. Så länge det är högkvalitativt ljud är det inte fel att kalla det ena eller andra för HiFi.Vi på Hembiobutiken jobbar med ett brett sortiment av produkter och täcker upp de flesta delarna inom de olika kategorierna.HiFi-Högtalare

En av de största kategorierna inom HiFi är utan tvekan högtalare och där det även råder mest delade meningar om vad som kan betraktas som HiFi eller inte. Hembiobutiken jobbar med allt i högtalarväg från små portabla och uppladdningsbara högtalare till stora och rejäla golvhögtalare som är tänkta att fylla riktigt stora rum med välljud.HiFi-förstärkare

För att driva dina högtalare behöver du någon form av förstärkare. Spannet i pris på förstärkare är lika stort som hos högtalare men det viktiga är att du använder en förstärkare som är tillräckligt kraftfull för att driva dina högtalare på rätt sätt. En HiFi-anläggning med jättedyra och fina högtalare kopplat till en underdimensionerad förstärkare kan lätt göra så hela upplevelsen förstörs. Oavsett om du bara vill spela dina vinylskivor eller spela musik från de nätbaserade streamingtjänsterna har vi något för alla smaker och plånböcker.
Vinylspelare

Vad kan förknippas mer med HiFi än en klassisk vinylspelare? Känslan av att plocka fram det stora skivfodralet, omsorgsfullt torka bort all damm från skivans spår och sedan lägga den på skivtallriken för att njuta av det härliga analoga soundet, gärna i sällskap med ett glas av din favoritdryck, är oslagbar. Hembiobutiken erbjuder ett stort sortiment av vinylrelaterade produkter som skivspelare, RIAA-steg, pickuper och vinylvårdsartiklar.
Nätverks- och mediaspelare

En nätverksspelare eller streamer är ofta det nyaste tillskottet till HiFi-anläggningen. Med denna kan man streama högkvalitativt ljud från någon av de hundratals olika nätbaserade streamingtjänsterna och enkelt styra det från din telefon eller surrfplatta. Vissa fungerar endast som en ren streamer och behöver kompletteras med en separat DAC.
DAC, D/A-omvandlare

En DAC eller D/A-omvandlare (Digital till analogomvandlare) är ett utmärkt sätt att lyfta ljudet på sin anläggning, när man spelar musik från sin dator eller telefon. Ljudkorten i dessa produkter håller oftast en väldigt låg kvalitet och genom att skicka signalen digitalt till en separat DAC låter du denna ta hand om den kritiska omvandlingen av signalen med ett bättre HiFi-ljud som resultat.

CD-spelare

Innan CD:n lanserades var vinylskivor det absolut dominerande formatet som användes. Med CD-spelaren fick HiFI-anläggningen en uppgradering som hette duga med högupplöst ljud, fritt från knaster, och betydligt mycket enklare att använda. Under många år var CD:n totalt dominerande inom branschen och vinylspelaren förpassades ofta till vinden. De senaste åren har dock vinylen fått en rejäl revival och är mer populär än någonsin. Nu är det snarare så att CD:n plockats undan till förmån för de mer lättillgängliga streamade formaten där t.ex en nätverksspelare står som källa i ljudanläggningen.

Vilka kablar ska man välja för HiFi?

Kablarna är en väsentlig del av ljudanläggningen och det som knyter ihop de olika delarna. Vi på Hembiobutiken har ett brett sortiment av kablar i alla dess former. Behöver du högtalarkabel, signalkabel, strömkablar eller HDMI-kablar har vi detta i en mängd olika prisklasser.Vill du komma i kontakt med oss?

Boka ett kostnadsfritt möte med en av våra experter!Läs gärna mer om våra produkter i kategorin Högtalare »

Läs gärna mer om våra produkter i kategorin Förstärkare »

Läs gärna mer om våra produkter i kategorin Media »

Läs gärna mer om våra produkter i kategorin Bluetooth högtalare »

Läs gärna mer om våra produkter i kategorin Vinyl »

Läs gärna mer om våra produkter i kategorin Kablar »

Läs gärna mer om våra produkter i kategorin Multiroom »

Läs gärna mer om våra produkter i kategorin Projektorer »

Läs gärna mer om våra produkter i kategorin Subwoofers »