Din kundvagn är tom

 

THX Dominus certifierade subwoofers från Perlisten Audio

bild till THX Dominus certifierade subwoofers från Perlisten Audio

Perlisten Audio är ett företag grundat av entusiaster som tillverkar High-End audio för entusiaster, oavsett om det är ljud för den rena musikanläggningen eller den stora hemmabion. Perlisten är det första företaget i världen som fått sina högtalare och subwoofers certifierade för THX absolut tyngsta certifiering THX Dominus!

Perlisten Audio

Perlisten Audio är en högtalartillverkare som såg dagens ljus 2016 och grundades av Dan Roemer, Peter Yang och Stephen Mascenik som alla har ett långt och gediget förflutet inom elektronikbranschen, i såväl utveckling- som produktions- och marknadsföringsledet. Teamet har successivt utökats med handplockade individer från branschen och grundstommen i företaget idag har mer än 150 års total erfarenhet inom såväl konsument- som professionell elektronik.

Perlisten är en förkortning av Perceptual Listening som på svenska skulle kunna översättas till "ljud som uppfattas av dina sinnen".
Perlisten Speakers transcend the room, remove the walls, and take you to that place where it’s only you and the music... That’s Perceptual Listening.
Målet för teamet inom Perlisten Audio har varit att utveckla de bästa möjliga högtalarna, oavsett om det gäller ren musiklyssning eller film, baserat på all den samlade kompetensen som finns tillgänglig inom företaget och som de samtidigt själva skulle vilja äga.

En av de många utmaningarna teamet tagit sig an har varit att utveckla en högtalare som uppfyller de extremt höga kraven som ställs på THX högsta certifiering; Dominus.

Detta har ställt stora krav på utvecklingssteamet hos Perlisten att ta fram en högtalare som både är en fantastisk musikförmedlare i ren stereolyssning samtidigt som det skall tillfredsställa de mest kräsna bioentusiaster.

Från idé till färdig produkt

Perlisten Audio är inte som många andra elektronikföretag utan här sker det mesta in house. Allt från idéer, design, forskning och utveckling, tillverkning av element och kabinett, elektronik, mjukvaror och till och med den slutgiltliga finishen med lackering sker inom företagets väggar. Allt för att säkerhetsställa att produkterna uppfyller de högt ställda krav på slutfärdig produkt som genomsyrar företagets grundfilosofi.

Aktiva subwoofers i absolut referensklass

Baselementen i D-serien har utvecklats och designats själva av Perlisten och håller absolut referensklass. De är tillverkade i ett ultralätt kolfibermaterial som drivs av en kraftigt överdimensionerad motor och hålls på plats av en kraftig ram av gjuten aluminium.

Precis som i S-seriens baselement sitter det aluminiumtråd i talspolarna istället för koppar, vilket är det mest använda tack vare dess ypperliga ledningsförmåga. Genom att använda grövre aluminiumtråd kompenserar man för det högre elektriska motståndet i aluminium och får bättre värmeavledningsförmåga samtidigt som materialet är lättare, vilket reducerar den rörliga massan och gör elementet lättare att driva.

Basarna har ett Xmax på hela 30 mm (total slaglängd fram och tillbaka är 60 mm) vilket är enormt mycket för ett 12- eller 15-tums element och som ofta bara kan åstadkommas i långtslående 18-tums element.Oerhört välbyggda och stabila kabinett

Basarna i Perlistens D-serie håller samma höga byggkvalitet som hos deras högtalare. Kabinetten är tillverkade i kraftig HDF och stagats upp rejält invändigt för att tåla den enorma påfrestningen av kraften som de långslagiga elementen levererar. Frontbafflen är nästan 80 mm tjock vilket ger ett rejält fundament för elementen att luta sig emot.

I serien finns totalt fyra olika basar där de två toppmodellerna (D215s och D212s) har dubbla långslagiga element som jobbar i en push/pull konfiguration för absolut referensprestanda och två basar, även dom i referensklass, har långslagiga singelelement.

Toppmodellerna D215s och D212s

Audioholics om Perlisten D215s
Is This the Most Accurate Subwoofer on the Planet?
Elementen i D215s och D212s har placerats i en så kallad push/pull konfiguration. Basens konstruktion är sluten där ett element är framåt från kabinettet medans det andra spelar inåt i kabinettet. Elementen ansluts sedan i motsatt fas i förhållande till varandra. Detta gör att elementen rör sig inåt respektive utåt samtidigt i förhållande till kabinettet men i motsatt fas i förhållande till varandra. Fördelen med den här typen av konstruktion är att den harmoniska distortionen reduceras med 10-12 dB samtidigt som du får en väldigt effektiv bas som både gräver djupt ner i frekvens och levererar en tight och punchig bas när det behövs.

Trots de enorma krafter som de bägge basarna levererar kan du vara säker på att de står bergfast kvar på sin plats även vid de mest öronbedövande nivåer, flaggskeppet D215s väger nämligen in på monstruösa 92 kg!D15s och D12s, slutna referensbasar

De slutna basarna använder sig av samma egenutvecklade element som är konfigurerade i ett mer traditionellt slutet kabinett. Du får ta del av samma avancerade teknik och grymma bas i ett kabinett som lämnar ett något mindre fotavtryck vilket gör basarna något mer lättplacerade. Perfekt när man vill använda dubbla subwoofers för en jämnare basåtergivning i rummet.Klass-D slutsteg med kraftfull processor

För att kunna nå de extremt djupa basfrekvenserna till film samtidigt som basen skall spela linjärt och rappt till musik krävs det massor med effekt och processorkraft för att få igång elementen och dessutom få dom att stoppa blixtsnabbt vid behov. Slutstegen i D-serien med dubbla element har en peakeffekt på hela 3.000 watt vilket gör att basarna kan spela ända ner till 13 Hz för den ultimata filmupplevelsen. Basarna med enkla element använder sig av samma teknik men med något lägre effekt (D15s, peak 2.000 watt och D12s, peak 1.500 watt)Inbyggd DSP och kraftfull processor

Effekt och stora element i all ära men skall man ha kontroll på effekten och elementen behövs en kraftfull DSP och processor. I D-serien sitter en 48-bitars DSP samt en 32-bits ARM M4 Cortex processor som reagerar blixtsnabbt på minsta förändring och konstant övervakar och skyddar slutsteget och elementen för att maximera prestandan oavsett vad som lyssnas på. I realtid kan du få fram en mängd olika parametrar som utgångseffekt, strömförbrukning, slutstegets driftstemperatur mm.
We have spent a lot of time creating adjustment algorithms for how to handle real-world scenarios. For example, if the AC line is lower, then all the limiter thresholds are adjusted accordingly. This ensures the sub maintains similar sound quality regardless of AC line conditions whereas traditional designs would clip more under these conditions compromising performance and fidelity. Similarly, if the AC line is higher – the sub will take advantage of this as well. For thermals, we have created gradual adjustments to output power to prevent thermal shutdown (think of very long duration, high output scenario). So rather than full shutdown like normal amps, we pull back power temporarily as needed until thermals are cool enough.
På ovansidan av basarna finns en touchpanel där du snabbt och enkelt kan göra de grundläggande inställningarna medans den kostnadsfria appen, som finns till både iOS och Android, ger en bättre överblick med betydligt fler inställningsmöjligheter.

Bekväm appstyrning för bättre överblick

Som nämnts ovan kan basarna i D-serien styras via den kostnadsfria appen. Här får du tillgång till en mängd olika inställningsmöjligheter som förvalda presets beroende på rumsstorlek, 10-bands parametrisk EQ med 3 olika minnen, volymjustering, fas- och delningsfrekvens, inställningar för RCA och XLR-anslutningarna med justerbar gain och mycket annat.Vägen till THX Dominus certifierade högtalare

THX Dominus är den högsta och samtidigt absolut mest krävande certifieringen av THX. Tidigare fanns två certifieringar inom THX, Select2 och Ultra2, där de olika certifieringarna angav att högtalarna skulle klara av vissa givna lyssningsavstånd och mått på rummet (3m lyssningsavstånd och 57m³ för Select2, 3.7m och 85m³ för Ultra2).

Dessa certifieringar har ersatts av fyra nya nivåer: Compact (2.4m, 28m³), Select (3m, 57m³), Ultra (3.6m, 85m³) och sist men absolut inte minst Dominus (6m, 184m³).

Jämför man hoppet från Ultra till Dominus så förstår man att det behövs nåt väldigt speciellt i högtalarväg för att uppfylla de stenhårda krav THX ställer för att uppfylla certifieringen. De tar hänsyn till frekvensresponsen on/off axis, det dynamiska omfånget, distortion, impedans, känslighet och många andra saker, totalt skall hela 300 olika parametrar uppfyllas. Högtalarna skall klara av att leverera ett högkvalitativt ljud vid lyssningspositionen vid en nivå på 85 dB nominellt och peakar på 105 dB samtidigt som basarna skall hantera 95 dB nominellt och hela 115 dB peak.

Recensioner och tester

Trots att Perlisten är väldigt nya på marknaden har många ledande recensenter och tidningar fått möjlighet att testa och utvärdera deras produkter. Det är en samstämmig kör som höjer tillverkarens produkter till skyarna!

Audioholics har lagt vantarna på referensbasen D215s.
Taking stock of the overall performance seen here, I have to ask myself is the D215s one of the most accurate subwoofers that can be had at any price?

Secrets of Home Theater and High Fidelity testar en komplett 5.2 rigg med dubbla D212s!
OMG those subwoofers! Two D212 subwoofers are complete and utter overkill for my size of home theater but, be that as it may, I have never had such impressive sounding, detailed, and, when necessary, concussive bass in my home theater, ever.