Din kundvagn är tom

 

Det nya biorummet i Sundbyberg

bild till Det nya biorummet i Sundbyberg

Biorummet i Sundbybergsbutiken har blivit totalrenoverat, vi rev ner det gamla och byggde upp det nya från grunden. Ett projekt som tagit längre tid än vad vi räknade med, men blev riktigt bra i slutändan och som både varit roligt och utmanande!

Total ombyggnad av bion


Vi har länge velat bygga om det dedikerade biorummet i Sundbyberg, inte för att det tidigare var dåligt men det fanns helt klart uppgraderingspotential. Hela gamla bion revs ner till grunden, och endast innerväggarna blev kvar. Den tidigare baffelväggen demolerades, undertaket monterades bort och ett helt nytt innertak har installerats. Vi hade tidigare alltså inte ett riktigt innertak och allt ljud hördes ut i hela butiken mer eller mindre när vi drog på volymen vilket inte var speciellt optimalt. Samtliga innerväggar är även nya med plats för alla högtalare / subwoofers.

Podiet är även omkonstruerat så första raden hamnar längre bak, hela golvet har också fått en tjockare heltäckningsmatta där den tidigare mattan var för tunn. Det blir en varm och mysig känsla att nu kliva in i rummet med den nya mattan. På den första raden så har vi en två-sits el-recline från Haga Gruppen och på den andra bakre raden en tre-sits med el-recline på de yttersta platserna.

Tanken med det nya biorummet var att kunna demonstrera två olika ljudsystem, samt att lättare kunna jämföra projektorer sinsemellan. Men också ge inspiration till alla som vill bygga sin helt egna biogrotta där hemma, älskar man film som vi gör så är det värt besväret i slutändan och rummet blir automatiskt en plats där man kan koppla av och njuta med sina favoritfilmer eller serier med kanske en kall dryck eller två efter en tung arbetsdag.

Rivning pågår!

Nya innerväggar byggs!

Gamla projektorhyllan.Baffelväggen


En ny baffelvägg konstruerades med öppningar för både Procella och ICE (Cinema by Penaudio). Baffelväggen är rejält stadgad med gips-plyfa-dubbelgips framför det nya regelverket samt fylld med glasfiberull/stenull. Samtliga ytterväggar har fått nytt regelverk med samma konstruktion som baffelväggen där vi byggt nischer för alla surround/back/wide-högtalare med inbyggd belysning bakom. En helt ny dubbelhylla som är extra bred skapades för att kunna ha plats för hela fyra stycken projektorer. Hela rummet har fått en mattsvart ej reflekterande färg för att uppnå bästa möjliga dynamiska omfång i bilden.

Nya baffelväggen!Nya projektorhyllan!


Akustiktaket


Undertaket är som det tidigare, Echofon där samtliga höjd-kanaler (Atmos) är infällda förutom Procella som sitter utanpå med korrekt vinkling. I de bakre hörnen för surround back-kanalerna så agerar även hörnen som basfällor med öppning ovanför akustiktaket högst upp för att fånga upp de lägsta stående vågorna som uppstår i rummet. Som synes på bilden nedanför så har vi även Vicoustic Vicpattern i taket som jobbar som absorbent och diffusor på rätt placerade ställen i undertaket.

Akustiktaket, kan säga att duken väger en hel del...Dukarna


Vi har uppgraderat storleken på den akustiska transparanta väv-duken från Screen Research, nu kör vi mäktiga 150-tum i cinescope-format och modellen är en Ultimate. Duken har även en inbyggd decor-mask med Star Wars-motiv, en otroligt läcker och grym detalj som förhöjer biokänslan när man kommer in i rummet. Den andra duken är kvar och är en helt solid Projecta HD-Progressive 0.9 för att kunna visa bästa möjliga bildkvalitet. Det krävdes rejält med styrka för att hänga upp Screen Research duken kan vi tillägga!

Styrsystemet


En helt ny Control4 väggpanel och processor (EA5) agerar styrsystem för hela rummet inklusive belysning, den nya Neeo-fjärrkontrollen är grymt användbar och enkel att behärska. När vi kör med Procella-systemet så lyser det bakom samtliga Procella högtalare (förutom LCR samt subwoofers) som en indikation på vilka man lyssnar på. Samma ljussättning blir det även när ICE-systemet är igång. Control4 är något vi jobbar aktivt med i Sundbyberg medans Frölunda jobbar med RTI. Oavsett val så är det mycket smidigt att kontrollera och styra allt från endast en fjärrkontroll eller sin surfplatta.

Akustiska medel


I det förra biorummet hade vi absorbenter/diffusorer helt osynligt bakom akustiskt tyg, denna gång har vi valt att visa så mycket av de akustiska medlen som möjligt för att göra det lättare att förstå vad man ska tänka på gällande just akustiken och framhäva hur viktigt det är. Bakom Screen Research duken har vi monterat Vicoustic MD55 absorbenter runt alla högtalare men också runt hela dukens ram. På sidoväggarna monterades en rejäl drös av Cinema Round som är en ren absorbent för att tygla förstareflektionen. Mitten i rummet sitter Vicoustic Ultra Fuser som agerar både absorbent och diffusor och längst bak massvis med Vicoustic DC2 diffusorer.

En hel del Vicoustic blev det.

Ännu mer Vicoustic.


AV-Racket


All elektronik befann sig tidigare inne på lagret osynligt för kunder i butiken vilket var en stor nackdel, nu står AV-racket direkt utanför ingången till bion vilket gör det enklare vid omkopplingar samt att vi nu enkelt ska kunna visa vad som faktiskt används till båda systemen. Vi har även dragit ny el från proppskåpet med dubbla 16-ampere, med andra ord har vi gott om strömresurser för båda systemen. Som grenlist använder vi dubbla Supra med deras SPC-nätkablar.

AV-racket inkopplat!Procella systemet


Procella systemet består av Procella P610 som LCR samt Procella P6(V) på hela wide/surround/back-lagret, basarna är nu dubbla passiva Procella P15FP, en placerad under duken och en bak i rummet. Som höjdkanaler används Procella P5V, processorn till Procella-systemet Trinnov Altitude 16 står för och kraften drivs av Procella DA05/06/2800 slutsteg. Denna konfiguration är i grunden 9.2.4 men vi kan också välja att köra 7.2.4 med dubbla surroundkanaler.

ICE systemet


ICE systemet består av mäktiga ICE 8.2HS (hornladdad banddiskant) som LCR och ICE S8.1 används som wide/surround/back-kanaler. Processorn till denna uppsättning utgörs av en JBL Synthesis SDP-55, kraften till högtalarna drivs via Emotiva XPA/BasX-slutsteg samt Earthquake XJ. Subwoofers till ICE-systemet består av en passiv ICE 15.2P bakom duken samt en mindre ICE 12.2P bak i rummet. Som höjdkanaler så har vi valt sex stycken Speakercraft AIM8 med Line-Array. Denna konfiguration är i grunden 9.2.6, vi har även möjligheten här att konfigurera om det till 7.2.6 om vi vill nyttja dubbla surroundkanaler.


Decor-mask på väg ner!


Dukarna


Den nya Screen Research Clearpix Ultimate duken är nu i mäktiga 150-tum i cinescope format (2.35:1) med en läcker motorstyrd decor-mask som fått sig ett StarWars-motiv. En schysst detalj för den som vill ha ett eget motiv och där duken agerar som ett konstverk när man inte kollar på film. Decor-masken är också ljudtransparent vilket gör att man kan lyssna på musik med motivet framför. Vi har även den tidigare Projecta HD Progressive 0.9 rullduken i undertaket för att visa skillnad på ett solitt material kontra ett akustiskt transparent material.

Projektorer


I skrivande stund kör vi med Sony VPL-VW790ES samt JVC DLA-N7, och i och med att vi har ett hyllplan till kan vi enkelt koppla in valfri projektor efter behov och demonstrera med bästa möjliga förutsättningar.

Optisk och digital media


För UHD-skivor använder vi trotjänaren UB9000 från Panasonic och för digital mediauppspelning kör vi med Zappiti Pro 4K HDR och även Zappiti NAS. Vi har även installerat en Apple TV 4K för exempelvis enklare Netflix-visningar.


Its done!


Summering


Det har varit en lång resa från start till slut, och att det nu äntligen är färdigställt känns både befriande men samtidigt lite tråkigt då det roliga har varit just under själva byggandet. Ett tips är att planera så mycket som möjligt, försök att tänka på små detaljer som blir oftast blir uppenbara i slutet av bygget. Akustiken är en mycket viktig detalj men också ventilationen. Ta helst en storlek större på VP-rör, blir mycket enklare att dra kablaget med draglinan. Fundera på syftet med rummet och vad du vill uppnå samt försök att visualisera själva designen. Planerar man noggrant och tänker till några gånger extra så kommer man bli belönad i slutändan och tillslut sitter man där och bara ler när filmen drar igång.

Vi kan självklart hjälpa dig med just ditt projekt och ta fram bästa möjliga lösning för dina förutsättningar och budget.
Kontakta oss eller boka via hemsidan HÄR för ett besök så får du komma in och uppleva film med både bildkvalitet och ljudkvalitet i världsklass!

Skrivet av Chris 2021-06-09

Alla produkter som används till biorummet ser du nedanför och är följande (exkluderade är Wyrestorm, Philips HUE, Control4, Nätverk samt kablage/ström) :