Din kundvagn är tom

FEM SAKER ATT LYSSNA EFTER NÄR DU VÄLJER EN SUBWOOFER

bild till FEM SAKER ATT LYSSNA EFTER NÄR DU VÄLJER EN SUBWOOFER

FEM SAKER ATT LYSSNA EFTER NÄR DU VÄLJER EN SUBWOOFER

En subwoofer är en högtalare som exklusivt byggts för ändamålet att leverera bas, men det kan också vara den viktigaste delen av en hembio. En ordentligt byggd subwoofer utnyttjar faktumet att det lägsta hörbara spektrumet i en människas hörsel inte är direktionellt. Du kan alltså inte höra vart ifrån ljudet kommer. En subwoofer kan därför återge de lägsta frekvenserna för alla högtalarna i stereon eller hembion vilket ger en ny, fysisk dimension till upplevelsen.

Dessa låga frekvenser är också fundamentet som resten av musiken eller ljudspåret står på. Med djup bas kommer du känna dig omfamnad av ljudet såväl som fysiskt känna närvaron av allt från orgel och kontrabas till enorma explosioner eller rymdskepp. Filmer blir verkligare och orkestrar tar sin plats. Men för att släppa lös en övertygande och medryckande upplevelse måste subwoofern göra sitt jobb ordentligt.

Medan det är ett högst personligt och subjektivt beslut att välja en fullregister högtalare så är processen att väja den bästa subwoofern helt objektiv. An utmärkt subwoofer måste göra sitt jobb inom fem högst objektiva och lättförstådda sätt.

Här är experterna på SVS bästa tips.

1. Extrem räckvidd ner i de låga frekvenserna - Man skulle kunna tro att det här är självklart, men faktum är att många baslådor inte har förmågan att reproducera frekvenserna ner till 20 Hz och lägre. De försöker istället kompensera genom att överdriva mellanbasen. Detta resulterar i en dånande, en-tons bas och mindre trovärdig upplevelse. Det förhindrar också lyssnaren från att veta vad artisten eller regissören verkligen ville presentera. En subwoofer i världsklass levererar de lägsta frekvenserna i allt innehåll som spelas, ibland ner till frekvenser under 20 Hz, vilket är under vad mänskliga örat kan höra. I det här frekvensområdet kan ljudinnehåll endast kännas i kroppen och inte höras alls!

2.Återge låga frekvenser vid de högsta ljudtrycksnivåerna (SPL) - En subwoofer av världsklass spelar utan ansträngning högt och distortionsfritt oavsett hur krävande källmaterialet är. Till skillnad från passiva högtalare så är subwoofers självständiga system och gör sina egna volymjusteringar när ett ljudsystem drar på. Enklare basar använder förstärkarens begränsning för att sätta tak för uteffekt vilket resulterar att basen "försvinner" precis när du vill att den ska slå till som mest. Det här är menat att spara basen från att skada sin driver eller förstärkare men skapar en upplevelse av att någon släppt luften ur ljudspåret. De bästa basarna presterar ansträngningslöst vid massivt ljudtryck utan att de klipper eller slår i taket.

3. Noggrannhet i frekvensrespons - En basen från en subwoofer av världsklass ska bara innehålla exakt de frekvenser som det är meningen att du ska höra i exakt samma proportion som är källan innehåller för att vara trogen filmen eller musiken. Detta är en enormt viktig faktor i att skapa en övertygande och trovärdig hembio-upplevelse för att det reflekterar vad artisten eller regissören ville att du skulle höra i sin renaste form utan att andra ljud eller frekvenser läggs till av basen själv.


4. Precision i transienter - Det här är ofta beskrivet som basens förmåga att stoppa och starta på en krona. En fantastisk bas har hög hastighet i musikaliska och cinematiska transienter så att den kan hålla takt med innehållet utan överhäng eller utsmetning. Enklare basar har svårt att hålla jämn takt med fullregister högtalare när komplexa basspår, aggressiva actionscener och annat fullregister innehåll presenteras vilket resulterar i att de tappar detaljer. Basar i världsklass upphör att spela bas i precis det ögonblick det är meningen och sparkar igång i det perfekta ögonblicket så att ljudet inte går att skilja från högtalarens egna och allt spelar i perfekt harmoni.

5. Blandas sömlöst med fullregisterhögtalare - Oavsett hur mycket SVS älskar bas så vill ingen lyssna på enbart bas i sin hembio eller ljudsystem. Korrekt hembioljud handlar om att skapa en komplett upplevelse där basen agerar som ett fundament av låga frekvenser men som aldrig drar all till sig all uppmärksamhet. Bas är omnidirektionell och en subwoofer ska trycksätta rummet med energi utan att överbelasta ljudbilden eller klart annonsera sin position på ett distraherande sätt. De bästa basarna lägger till ett kraft i ett taktilt ljudelement som inte kan ignoreras, men som alltid komplimenterar det övergripande systemets framförande.

SVS basar har utsetts till Årets Subwoofer fyra gånger i rad av EISA. En oöverträffad prestation i den stenhårda konkurrensen. Då ska man också ha i åtanke att det är journalister från 55 hifi-tidningar världen över som röstar fram den bästa produkten i varje kategori.