Din kundvagn är tom

 

Principer för akustikbehandling

bild till Principer för akustikbehandling

Här har vi översatt Vicoustics guide till rumsakustik, skriven av Frederick Norén. Vicoustics är ett av de ledande företagen inom rumsakustik som tagit sin plats på marknaden genom väldesignade produkter både till utseendet och funktion.

Varför ska du ordna ditt rums akustik?

Det finns två orsaker till detta.

1. Inget påverkar det ljud du upplever från dina högtalare så mycket som ditt rums akustik. Variationen mellan två olika basfrekvenser kan lätt överstiga 10 dB i obehandlade rum. Vissa basfrekvenser, så kallade stående vågor, har en förlängd reverb tid och kan då bygga upp ökad basenergi i rummet vilket man inte önskar.

Hårda reflektioner från vägg, golv och tak kommer påverka din lyssningsupplevelse mer än vad du tror. Din hjärna kommer försöka separera reflektionerna från det direkta ljudet från högtalarna, men den kommer inte klara av det då reflektionerna når dig på så kort tid. Detta skapar en trötthet i hjärnan som i sin tur gör att du inte fullt ut kan njuta av ditt systems prestanda.
Ett så kallat digital rumskorrigeringssystem kan hjälpa dig att få bukt med de största problemen i basregistret just i lyssningspositionen men kan tyvärr inte göra något åt de förlängda reverb-tiderna hos de stående vågorna.

2. Så fort du går in i ett rum så är du undermedvetet påverkad av dess akustiska parametrar. Är det för bumligt som tex i ett modernt kafé med hårda ytor och ingen akustikbehandling så känner du dig illa till mods och stressad. Är akustiken istället överdämpad, med tjocka absorbenter och tjocka gardiner, så får du istället en instängd känsla. Oavsett så kommer akustiken att påverka hur du känner för rummet, antingen för det bättre, eller för det sämre.

Vad är det svåraste momentet vid akustikbehandling av rum?


Att börja...

Hur kommer du igång?


Varje rum är unikt och behöver lite detektivarbete. Om du är osäker på hur du ska börja, så tveka inte att kontakta oss på Hembiobutiken så kan du få komma i kontakt med en av våra medarbetare som är duktiga på det här området.

Men, det är några fundamentala sätt att börja på, som alla kan lära sig. Läs vidare...¨

Hårda reflektioner


Ljudvågor kommer studsa mot hårda ytor på samma sätt som ljus reflekteras i en spegel. Med samma inkommande vinkel så reflekteras vågorna med en motstående utgående vinkel.Den gröna pilen representerar de direkta ljudvågorna från högtalaren. Övriga pilar representerar hårda reflektioner som bombarderar lyssnaren.

Hur påverkar hårda reflektioner ljudet?


Det tar ca 3 millisekunder för en ljudvåg att nå igenom 1 meter luft. Detta betyder att det blir en liten fördröjning i reflekterande ljudvågor innan de når lyssnarens öra. Reflektionerna påverkar frekvenssvaret, stereobilden, djup och den upplevda centerpositioneringen vilket gör att den totala ljudbilden känns mindre detaljerad. Det är även jobbigt att lyssna i ett rum med mycket hårda reflektioner.

Akustikbehandla med absorbenter mot hårda reflektioner


Genom att använda en spegel så kan du enkelt identifiera vart hårda reflektioner uppstår från lyssningspositionen. Låt en kompis eller din partner sitta i lyssningspositionen, ta sedan en liten spegel och sätt den rakt mot väggen, flytta på spegeln tills din vän kan se en av de två högtalarna i spegeln. Där uppstår då en hård reflektion. Sätt en bit tejp på väggen för att markera positionen. Fortsätt tills du minst har hittat en position per sida och två på frontväggen. Även taket producerar hårda reflektioner och det ger god effekt att diffusera och absorbera ljudvågor där med. Sätt även en tjock matta på golvet för att dämpa den ytan.


230180
252420


Sätt en Cinema Round panel på varje markerad position och den kommer absorbera de hårda reflektionerna. Använd dubbelhäftande för att preliminärt montera dem så att du kan testa så att positionen blir bra genom provlyssning. När du hittar rätt position som du är nöjd med kan du antingen spika i ett par spikar halvvägs och trycka in panelen mot dem, eller använda Vicoustics Vicoustic Flexi Glue.

Behandla hårda reflektioner med diffusion


Istället för att absorbera ljudvågornas energi, så bryter en diffusor upp ljudvågorna och sprider dem i olika riktningar, som en trädgårdsslangs munstycke sprider vatten. Diffuserat ljud samverkar i normala fall inte med det direkta ljudet från högtalaren, så länge det minst är en meter mellan diffusorn och lyssningspositionen. Så, ifall du sitter väldigt nära bakväggen så använd i så fall absorbenter hellre än diffusorer på den positionen.

Normalt sett så finns det två givna positioner för diffusorer i ett rum. På bakväggen i öronhöjd och i taket i mitten på rummet. Starta genom att placera ett litet bord eller liknande nära bakväggen, placera sedan mellan fyra och sex Multifuser DC2 på bordet. Så länge de står stadigt på bordet är det ok att ställa dem på varandra. Normalt sett så limmas eller spikas Multifuser DC2 på väggen. FÖr taket så är det enklast att använda lim tillsammans med en skruv så att limmet kan härda.

233740
233730Absorption jämfört med Diffusion´

Ett rum med Cinema Round Premium absorbenterPanelerna absorberar de första hårda reflektionerna från väggarna och taket.

Ett rum med Multifuser DC2 diffusorer på bakre väggen eller i taketPanelerna diffuserar de första hårda reflektionerna från vägg eller tak.

Stående vågor


Våglängden hos ljudvågor i basregistret sträcker sig från 1.7 meter vid 200 Hz till ca 17 meter vid 20 Hz. I ett rum med parallella väggar så resulterar detta i ett fenomen som kallas stående vågor. Baserat på dimensionerna hos rummet, så kommer vissa basfrekvenser "stå" mellan väggarna, taket och golvet.


Lågt lufttryck i mitten av rummet men högt vid den första oktaven.


Det samma gäller för rummets kortsidor

Hur låter då detta?


När du går runt i ett obehandlat rum och lyssnar på musik, så känns det som att du går in och ut från basljudet. Speciella basfrekvenser hörs helt plötsligt mera och försvinner sedan vid en annan position i rummet. Som bilderna visar, så blir den värsta lyssningspositionen i mitten av rummet, där flest stående vågor interagerar. Sitter man nära bortre väggen så får man en naturlig bas-boost.

Men, det är mer att tänka på, Resonans!


Stående vågor är de facto resonansfrekvenser, som har mindre friktion och därför längre reverbtid. Detta betyder att rummet kommer spela upp de stående vågorna vilket ger resultatet att du får okontrollerad basenergi.

Diagram som visar två stående vågor
X-axeln visar frekvenser mellan 20 och 400 Hz, Y-axel i nivå och Z-axeln är tid (upp till 1,5 sekunder).
Diagrammet visar att reverbtiden runt 32 Hz är mycket längre än resten av basfrekvenserna, vilket producerar ett subbas-tungt ljud. Sedan finns ännu en resonans vid 55 Hz som låter längre än resten av basfrekvenserna.

Hur påverkar stående vågor det upplevda ljudet?


För det första, de skapar ett ojämnt basfrekvenssvar som ändras med högtalare och lyssningsposition. För det andra, så skapas det för mycket samt okontrollerad basenergi som kommer maskera dynamik och detaljer i mellanregister och diskantregistret. Vi gillar att dela upp frekvenserna i olika band, men hjärnan kommer tolka allt som ett ljud där alla frekvenser är sammanlänkade. Därför, det som händer i basspektrumet kommer även påverka hur vi upplever mellanregister och diskant.

Så, vad kan man göra för att kontrollera stående vågor?


Det bästa sättet för att minimera effekten av stående vågor är att bygga ett rum med ej, parallella väggar, som ett kontrollrum tex. Detta är ju dock inte ett normalfall, så det näst bästa är att installera basfällor.

Så, vart ska basfällorna placeras?


De största basförstärkningen sker i rummets hörnen. Där flera stora ytor möts. Därför är det just där som en basfälla gör största jobbet och arbetar effektivast.

Vicoustic har en väldigt effektiv basfälla, Super Bass Extreme


Vicoustic Super Bass Extreme 2-pack / Vicoustic Super Bass Extreme Premium 2-pack är effektiv mellan 60 oh 125 Hz och är designad för att placeras just i hörnen. Inuti produkten så sitter ett membran i trä, som basvågorna försöker få att skapa resonans hos, ungefär som skinnet på en baskagge. Detta stoppas dock effektivt av två lager av högdensitets skum, som absorberar energin. På panelens baksida så är ytan perforerad med små hål, vilket gör att basfällan blir en Heimholtz resonator. Micorperforeringarna ökar faktiskt basfällans effektivitet med hela 20 %, vilket gör den till en 2 i 1 produkt.

Genom att installera fyra till åtta Vicoustic Super Bass Extreme 2-pack / Vicoustic Super Bass Extreme Premium 2-pack paneler i ett rum så får du en riktigt bra effekt på reverbtid hos de lägre frekvenserna, de blir kortare och detta gör att dina högtalare kan leverera ett mer dynamiskt basregister. Detta ger även upplevelsen att du får ett klarare mellanregister och diskantljud.

Tack vare den revolutionerande designen, så är Super Bass Extreme effektivare än att bara placera foam eller mineralull i hörnen. En effektiv basfälla likt Super Bass Extreme kommer ge dig ett lugnare basregister och låter högtalarna spela med mer kraft och öppnare.

I genomskärning av Super Bass Extreme så ser man trämembranet och de två lagren av högdensitetsskum. En låda med Super bass Extreme innehåller två basfällor, dimensionerna hos Super Bass Extreme är 595 x 595 x 155 mm. När de placeras i ett hörn så bygger de 430 mm från hörnet ut mot väggen.Super Bass Extreme i de två främre hörnen

Med lika bra resultat kan de placeras i bakre hörnen


230140
259780


Botemedlet mot problemfulla stående vågor är - Vari Bass


Vicoustic Vari Bass 2-pack är en justerbar basfälla där man kan rikta in sig på frekvenser mellan 50 och 100 Hz.

Genom att rotera trätoppen och på så sätt förlänga eller förkorta basfällan så ändras basfrekvensen den absorberar på motsvarande sätt. På sidan sitter en skala som visar vilken frekvens som basfällan är inställd på.

Vicoustic Vari Bass 2-pack fungerar mest effektivt när den placeras där lufttrycket är i maxläge. Normalt sett är detta i fram eller bakhörnorna i rummet.

På nätet kan du hitta kalkylatorer (sök på room mode calculator) där du kan föra in ditt rums dimensioner. Du får då en lista med frekvenser där det kan finnas stående vågor. En väldigt bra startpunkt när du ska börja experimentera med inställningen av Vari Bass. Om möjligt, mät basresponsen med en mätmikrofon och du får ännu bättre möjligheter.

Ställ in alla dina Vari Bass på samma frekvens och lyssna sedan på några bra inspelningar av trummor, vid hög volym. Plocka sedan bort alla Vari Bass från rummet och lyssna igen. Låter bastrumman mer bumligt utan basfällorna, så har du troligtvis identifierat en frekvens som behöver dämpas. Hör du ingen skillnad eller låter det mindre bumligt, då provar du istället en annan frekvens och gör om testet.

Rätt inställda, så förkortar Vari Bass reverbtiden för stående vågor, både grundtonen och dess övertoner. Detta hjälper till för att städa upp basregistret för dina högtalare vilket ger en punchigare och tightatare bas.

I ett rum av normal storlek så behöver du mellan fyra och sex Vari Bass. Dessa kan man stacka på varandra genom att köpa tillbehöret Vicoustic Vari Bass Stacker. Dimensionen hos en Vari bass i lägsta läget är 600 x 370 mm.Absorbenter


Vicoustic erbjuder ett komplett utbud av olika absorbenter, alla designade för en viss inriktning. Den bäst säljande och den mest effektiva är Cinema Round Premium.

Den är tillgänglig i åtta olika färger och tre olika storlekar. Den ger full absorbtion från 300 Hz och uppåt, men absorberar fortfarande bra vid 200 Hz. En komplett box av Cinema Round Premium innehåller åtta paneler. Varje panels dimension är 595 x 595 x 75 mm.

230180
252420


Flaggskeppsprodukten är ändå, Wavewood-panelen, speciellt designad för att åtgärda akustiken men även se bra ut estetiskt. Den här arbetar dessutom både som en absorbent och som en diffusor för att attackera problemen från två håll.

Wavewood absorberar effektivt från 300 Hz och uppåt. Träfronten börjar dela upp ljudvågorna i olika riktningar från 1000 Hz och uppåt. Runt 40 % av det övre mellanregistret och diskanten är diffuserat och reflekterat. Detta hjälper till att hålla rummets naturliga ambiance men hantera jobbiga ekon och hårda reflektioner.

En komplett box av Wavewood innehåller tio paneler. Varje panel har storleken 595 x 595 x 60 mm. Wavewood har samma dimensioner som normala akustikplattor för tak, vilket gör de perfekta för kontor eller andra rum där man har den typen av tak.

Diffusorer


Vicoustic Multifuser DC2 6-pack / Vicoustic Multifuser Wood 36 / Vicoustic Multifuser Wood 64 är en bi-dimensionell diffusionspanel tillverkad av högkvalitets epanderad polystyren, vilket gör den både effektiv och lätt i vikt. Perfekt för både tak eller väggmontage. Utseendet gör att den splittrar upp ljudvågorna över en 180 graders vinkel. En kartong innehåller sex paneler och en panel är 590 x 590 x 147 mm.

De två trävarianterna fungerar effektivt och har ett riktigt snyggt utseende. Wood 36 diffuserar mellan 470 och 10.000 Hz samt 64 diffuserar mellan 310 och 8.000 Hz. Här säljs panelerna styckvis.

233730
233740
233740


Wavewood diffuser Premium


Vicoustic Wavewood Diffuser Premium 8-pack är en endimensionell diffusor tillverkad av hög kvalitets expanderad polystyren och som har en Wavewood framsida. Den är lätt i vikt och kompatible med normala akustikplattor för taket. Placeras med fördel i tak eller på väggar. En komplett box innehåller åtta paneler och en panel är 595 x 595 x 60 mm.

230220
230240


Så, du använder ett digitalt rumskalibreringssystem, men det fungerar inte tillräckligt bra?


Det är helt enkelt eftersom det är omöjligt för digitala kalibreringssystem att påverka hårda reflektioner, långa reverbtider och basuppbyggnader på grund av rummets utformning. Det som systemet kan påverka är balansen hos den ton som högtalaren spelar upp, vilket i värsta fall kan ge en artificiell känsla från högtalaren. Det är helt enkelt mycket bättre att akustikbehandla rummet, så att kalibreringssystemet kan jobba med det den kan påverka istället.

Så, vad är målet när du arbetar med ditt rums akustik?


Målet är att komma till en lösning där högtalarna försvinner, och där du bara presenteras av en våg av ljud. Ett par bra högtalare i ett väl akustikbehandlat rum kommer ge den upplevelsen. Lita på mig, det är en fantastisk upplevelse.

Hur mycket pengar ska jag investera i akustikbehandling?


Det beror helt enkelt på hur bra du vill att dina högtalare ska låta. Att inte behandla akustiken, är den största kostnaden då du jagar uppgraderingar i andra ändar. Hifi-upplevelsen är aldrig bättre än rummet.

Behöver du hjälp


Vi erbjuder produkter för hifi-rum, hembio-rum, offentlig miljö och kontor. Eller var helst du önskar en bättre ljudupplevelse och där akustiken är ett problem. Vi kan skapa en paketlösning för just ditt behov.

Kontakta oss på 031 456 000, [email protected] eller besök våra butiker.
Du kan även fylla i detta formuläret så kontaktar vi dig.