Din kundvagn är tom

 

4000-serien äntligen lanserad från SVS!

bild till 4000-serien äntligen lanserad från SVS!

Den 29e november 2017 lanserade amerikanska SVS uppföljarna till den tidigare 13-serien. Med nedärvd teknik från 16 Ultra-serien har de skapat tre extrema subwoofers med olika inriktningar.SB-4000, PB-4000 och PC-4000 heter modellerna och har tre olika inriktningar med sluten låda, portad låda och cylinderformad konstruktion. Full baskraft ned till 15 Hz med otrolig kontroll, element som väger 22 kg och slutsteg som kan leverera över 4.000 Watt i Peak. Dessa bestar är verkligen något att räkna med. Prisnivån ligger mellan 19.990 - 24.990:- vilket får konkurrenterna att svettas. Ett väldigt välavvägt komplement till 16 Ultra-serien anser vi på Hembiobutiken och inom kort demonstreras de i våra butiker. Naturligtvis kan du redan nu kan du beställa ditt exemplar online.

Konstruktion

SVS har verkligen utnyttjat referenskonstruktionen hos 16 Ultra-serien vilken vann marknadens och recensenternas ynnest under 2017, vilket kulminerade i en EISA award för bästa subwoofer.

I 4000-serien hittar vi ett nedbantat Sledge-steg som levererar 1200 Watt RMS och peakar över 4000 Watt. Istället för 16 tums hittar vi här ett 13.5 tums-element med en unik konstruktion som väger in på rejäla 22 kg. Det hela styrs av Analog Devices bästa DSP-lösning vilket även möjliggör App-styrning och tweakning så att subwoofern integrerar väl med rummet.

Kabinettet består av 5 cm tjocka väggar och är rejält stagat för extrem stabilitet. Dessutom mer eller mindre helt resonansdött. Vikten blir därmed också rejäl, upp till 70 kg hos PB-4000.
13,5 tums långslagigt element i referensnivå

Elementet är verkligen en drömkonstruktion för oss subwooferälskare, med dubbla ferrimagneter som väger hela 19 kg skapas ett extremt kraftfullt magnetfält vilket ger full kontroll på elementets rörelser och också skapar förutsättningar att prestera ända ned till det ultraljud som basen levererar. Talspolen har kantlindats av en platt aluminiumledare som läggs i hela åtta lager vilket minimerar distortion och kompression av den kraft som förmedlas men även leder bort värme effektivt. Lösningen levererar helt linjärt vilket skapar hög kontroll hos elementet.

Konen är tillverkad av ett kompositmaterial och dammskyddet är tillverkat av premium glasfibermaterial vilka genererar en massiv leverans av luftvolym utan deformation för att skapa det höga bastrycket med grym kontroll. Elementets korg är injektionsgjutet och konstruktionen medger långa utslag och extrema påfrestningar. Tillsammans skapas ett element som verkligen hanterar Sledge-stegets höga kraft.Sledge STA-1200D

Med STA-1200D har SVS skapat en konstruktion som ger en massiv kraftförsörjning i kombination med smart strömförsörjning och en sofistikerad DSP. Konservativt har de specificerat den till 1200 Watt RMS och över 4000 Watt peak, men, känn dig trygg med att STA-1200D levererar exakt den kraft som behövs för elementet vid varje given tid.

Med en effektiv klass D design hålls effektiviteten uppe samtidig som de kombinerat den med ett fullt diskret MOSFET utgångssteg vilket ger möjlighet att flytta massor av ström. Det hela styrs av Analog Devices DSP som arbetar på hela 50 MHz och hela tiden ser till att allt flyter på korrekt med bästa ljudkvalitet som resultat. Tack vare DSPn kan även rummet tunas in perfekt och man kan optimera frekvenssvarskurvor mm.
Smart App

Liksom hos 16 Ultra-serien får du med 4000-serien en möjlighet att koppla upp din telefon via Bluetooth mot subwoofern. Med SVS app (iPhone eller Androidkan du då kontrollera subwooferns inställningar. Justera lågpassfilter, ställ volym, fas, polaritet och parametrisk EQ, kompensera för rummet eller justera portinställning med mera... Supersmidigt!Portad, sluten eller cylinder?


En vanlig fråga är ifall en portad, sluten eller cylindervariant är rätt för ditt behov. Detta beror på dina förutsättningar och önskemål. Fördelen med en sluten låda är det uppenbara att den har en mindre formfaktor. Den varianten är därför vanlig för vardagsrum och anläggningar där man använder flera olika typer av media, tex film/musik/spelande. En sluten låda är även bra för kritiskt musiklyssnande, då den kan upplevas som unset rappare. Nedan information gäller generellt sett, den är inte kopplat till 4000-serien.

En sluten konstruktion (SB-4000) har normalt sett en tidigare dipp för de lägre frekvenserna. Detta ger mindre djupbas jämfört med en portad låda. Detta kompenserar dock SVS för genom en sofistikerad DSP utjämning.

För en sluten konstruktion så ställs det höga krav för de lägsta frekvenserna. Det är nämligen så att för varje oktav nedåt i registret så behöver konen färdas fyrdubbelt så långt i en sluten konstruktion, för att ljudtrycket ska vara det samma. Detta ger även att det krävs än mer kraft hos slutsteget för att bibehålla ljudtrycket, jämfört med en portad konstruktion. Är man i ett mindre rum så hjälps dock ljudtrycket upp vilket minskar behovet att spela på hög volym för subwoofern.

För en portad konstruktion gäller istället (PB-4000 och PC-4000) att det behövs en relativt stort kabinett för att få en låg egenresonansfrekvens samt tillräckligt med port-area för att minimera blåsljud vid höga ljudvolymer. Med den större lådvolymen så slipper man använda DSP-funktionalitet för att kompensera för de lägre registren utan detta kommer naturligt istället. Därför får man 2-4 gånger högre dynamisk prestanda i 18-36 Hz frekvensområdet jämfört med en sluten låda. Detta passar utmärkt till lite större rum där man inte får hjälp av rummet för att skapa ljudtrycket.

Musik och portad subwoofer då? En portad subwoofer från just SVS fungerar faktiskt väldigt väl till musik också, detta på grund av dess extremt raka frekvenssvarskurva i kombination med låg distortion, linearitet och djup egenresonansfrekvens.

Generellt sett så kan du alltid välja en SVS subwoofer som passar ditt behov. Är det en litet rum så satsa på SB-serien, och gå upp till den nivå du anser passar din utrustning och behov. Är det ett mellan till stort rum så gå för PB/PC serierna, där du kan få riktigt bra prestanda både för musik och film med rejält med djupbas.