Din kundvagn är tom

MusicCast - Musik i alla rum

bild till MusicCast - Musik i alla rum

Att strömma digital musik har snabbt blivit en standard de senaste åren. Streamingtjänster som Spotify, Apple Music och Tidal är en del av ens vardag där man snabbt kan skicka musiken vidare via nätverk eller Bluetooth. Musik som vi samlat på oss genom åren ligger lagrade på en server eller NAS och kan enkelt spelas upp via diverse appar i sin anläggning. Man kanske t.o.m har kvar sin gamla CD/vinyl-samling för en härlig nostalgitripp till 90-och 80-talet eller ännu längre tillbaks i tiden när håret sträckte sig ner till nacken och bootcut jeans var det senaste.

Klicka här för att se alla MusicCast-produkter...

Hur man än väljer att lyssna på sin musik vill man kunna göra det enkelt utan att behöva gå en kurs, ringa grannen eller behöva bläddra i en hi-tech bibel som vissa kallar manual. Yamaha har förstått vad gemene man är ute efter och lanserade 2015 sin tjänst MusicCast. Trådlös frihet där du via en lättanvänd app kan styra din musik från alla möjliga källor upp till 10 olika rum eller lyssna på allt samtidigt. Lägg till exempel TVns ljud ut till hela huset eller dina trådlösa Bluetooth-hörlurar. Låt kökets radio följa med dig tilll utomhushögtalarna när du går ut i uterummet. MusicCast fungerar precis så man vill att det ska göra och med bra ljudkvalitet.

Redan 2004 experimenterade man med konceptet och tog fram en MCX-1000 server som kunde distribuera musik från lagrade CD-skivor till separata klienter som köptes till och på det sättet skapa en egen multirumlösning via sin CD-samling med högre ljudkvalitet. Man kan nog säga att Yamaha var lite för sin tid, men i senaste iterationen har man gjort en totalrenovering av tjänsten och släppt en mängd olika typer av produkter som alla kan länkas samman via MusicCast.


Vilka produkter funkar med MusicCast?
Alla AV-produkter som Yamaha lanserat under 2017 är kompatibla eller förberedda för MusicCast. Årets receivers i både RX-V serien och Aventage funkar med MusicCast från start. Yamaha har även lagt in MusicCast i flera soundbars som t.e.x. YSP-1600 och den större Dolby Atmos/DTS:X-kompatibla YSP-5600, men vi hittar även produkter i andra kategorier som mikrostereo-anläggningar, CD-spelare, stereoreceivers och aktiva högtalare för mindre rum eller kök.

Yamahas kunskap inom Ljud & Bild ser till att man fortfarande får kvalitetsprodukter som du är van att använda dem, men kan samtidigt användas för att utgöra en del av hemmets multirumlösning med trådlös frihet som alla i familjen kan använda. Den stora hembioanläggningen i vardagsrummet, lilla aktiva högtalaren i köket, mikrostereoanläggningen i pojkrummet och soundbaren i sovrummet kan alla vara igång samtidigt med olika musikkällor som spelar.

OK, men hur funkar det då?
Grunden i MusicCast-systemet börjar med appen som du laddar ner kostnadsfritt från Apple Store eller Google Play Store. Nästa steg är att se till så din telefon/surfplatta och MusicCast-kompatibla produkt är anslutna till samma nätverk så de kan kommunicera med varandra när allting väl spelar. Första gången du startar appen dyker det upp en bild som hänvisar att du ska trycka på Connect-knappen på din receiver, soundbar etc så den kan hittas i nätverket med appen.

Processen är kort och efter några sekunder har appen hittat din produkt där man sen själv kan döpa om den och lägga till en valfri bild från en lista(eller ta en egen) som representerar zonen/rummet. Har du tex en soundbar i sovrummet kan du döpa zonen till "Sovrum" och ta en bild på rummet som sen syns i appen. Enkelt, praktiskt, samtidigt som man får en egen personlig touch. När alla produkterna är tillagda i appen har man flera valmöjligheter.
Via Link-funktionen kan du välja ett rum för att sammankoppla den med andra rum i hemmet om man vill spela samma musik på flera ställen samtidigt.

Trycker du på ett rum får du upp en tydlig lista vad du kan välja och spela upp där appen känner av vilken produkt du har och vilka valmöjligheter du får upp. Tar man tex en hembioreceiver får man upp Spotify Connect, Airplay, Server för lagrad musik, Internetradio, USB, FM-radio samt alla ingångar som du har på din receiver. Det sistnämnda är faktiskt väldigt smart då i stort sett kan välja vilken ingång som helst på din receiver och skicka ljudet vidare till ett eller flera rum. Har du tex en vinylspelare ansluten till receivern, väljer du "Phono" och sen välja att spela upp ljudet både där själva vinylspelaren står men även i ett helt annat rum som är flera meter bort. Trådlöst förstås!

Häftigt men om jag har en receiver med zon-funktion?
Många hembioreceiver som är 7-eller 9-kanaliga har zon-funktion där man kan använda receiverns slutsteg för att driva ett eller två par extra högtalare i ett annat rum. Funkar detta med MusicCast eller blir det bara Inception av det hela med zon på zon?

Ja, detta funkar fint då den extra zonen på receivern dyker upp som ett eget rum i appen och man kan själv välja om den ska synas eller inte. Enda skillnaden är att man kan inte använda Link-funktionen för att spegla innehållet från zon 2 till de andra rummen utan där är det endast huvudzonen i receivern som klarar detta.

Det här med Spotify då?
Med ca 1 miljon Spotify-användare i Sverige så kan man lugnt konstatera att det är det vanligaste sättet för gemene man att lyssna på sin favoritmusik. Idag byggs Spotify Connect in i de flesta AV-produkterna där man använder Spotifys egna app för att spela sin musik trådlöst med sin anläggning. Fördelarna blir bättre ljudkvalitet, snabbare respons och man spar mer på telefonens batteri då den inte strömmar ljudet utan mjukvaran som sitter i din anläggning som "pratar" med Spotify.

Yamaha har såklart Spotify Connect-stöd med MusicCast där man tydligt ser Spotify-loggan som en valfri källa när man ska välja vad man vill lyssna på i rummet. Trycker man på loggan öppnas Spotify-appen där man "connectar" till sin produkt och kan sen välja att spela valfri musik från Spotifys bibliotek. Dock kan man inte lyssna på flera olika Spotify-låtar samtidigt då detta fortfarande är en begränsning hos Spotify som vi hoppas fixas någon gång i framtiden. Som vanligt för att Spotify Connect ska funka krävs ett Premium-abonnemang vilket också bidrar till bättre ljudkvalitet.

Varför ska jag välja MusicCast före Sonos?
En klar konkurrent till Yamaha är Sonos som länge haft en liknande streamingmöjlighet med samma tänk och flera produkter på marknaden. Så vad talar för Yamaha istället för Sonos som många har valt hittills?

Den största fördelen är framförallt Yamahas kunskap och kvalitet inom branschen där man hittat en totallösning, samt bättre komponenter som ger möjligheten att nå en högre ljudkvalitet. Flera av produkterna har stöd för högupplöst ljud, och de kraftigare Aventage-receivrarna använder sig av påkostade D/A-omvandlare från ESS Sabre som ger mer dynamik och fyllighet i ljudet från digitala källor.

En annan stark fördel är att Yamaha lanserar tjänsten och produkterna med en bred lineup redan från början där man själv kan välja vilken typ av anläggning man vill ha. Har man t.e.x ett par äldre tungdrivna högtalare i en hembiorigg och vill använda MusicCast med en Dolby Atmos receiver finns Aventage-serien. Möjligheterna blir fler så även mer inbitna hifi/hembio-entusisaster kan ta del av en praktisk multirumlösning.

Appen känns fräsch och genomtänkt, något som Sonos länge legat i framkant med. Pedagogiskt upplägg med förklarande bilder och information är ett vinnande koncept och här har Yamaha kommit ett steg längre.
Bluetooth är inbyggt men används inte bara för att strömma musik. MusicCast-produkter kan agera som Bluetooth-sändare så du t.e.x kan skicka musiken vidare till ett par Bluetooth-lurar om man vill lyssna på TV-program eller musik när familjen har lagt sig, eller varför inte till en portabel Bluetooth-högtalare på altanen.

Slutsats
Vi gillar MusicCast! Det märks att Yamaha har lagt tid och omsorg för att verkligen hitta en enkel och användarvänlig totallösning. Olika typer av streamingmöjligheter och "Network Audio"-produkter finns det gott om på marknaden men här har man valt att samla allt i ett smart koncept som vem som helst kan ta del av. Redan när vi introducerades för tjänsten på IFA-mässan märkte vi engagemanget och enkelheten bakom MusicCast där våra telefoner snabbt blev konfigurerade och blev medlemmar i MusicCast-familen på några sekunder. Som en av världens största tillverkare inom bild-och ljudlösningar känns det tryggt att Yamaha lagt energin på att ta fram en tjänst som fortfarande inte rubbar ljudkvalitén.