Din kundvagn är tom

 

Utomhusljud och utomhushögtalare - allt du behöver veta om hur du spelar musik i trädgården

bild till Utomhusljud och utomhushögtalare - allt du behöver veta om hur du spelar musik i trädgården

Snyggt och designat utomhusljud är underskattat. Mycket av tekniken hemma hamnar innanför husets väggar där hembio och multirum fylls i de olika rummen. Det är lätt hänt att man glömmer av det största "rummet", nämligen ens egna trädgård eller uteplats. Vi tar upp viktiga punkter att tänka på, samt ett urval av högtalare som vi varmt kan rekommendera.Steg 1: Välj högtalare som är anpassade för utomhusbruk

Det finns en anledning till att vi har en egen produkttyp som heter just Utomhushögtalare. Dessa högtalare är tillverkade i ett specifikt material som är anpassade för utomhusbruk och klarar av det mesta när det gäller väder och vind. Oftast hittar man en typ av IPX-certifiering som indikerar hur mycket högtalaren klarar av.

Allt från IPX1 som klarar av enstaka droppar, till IPX8 för de som vill ha ljud på botten av en swimmingpool. Genom att välja rätt högtalare så undviker du fula rostiga galler som man kan se på dåliga modeller som inte anpassats för utomhusbruk på korrekt vis.

Steg 2: Placering

Det mest vanliga är kabinetthögtalare som har en klassisk design och sätts direkt på fasaden eller annan yta med en vridbar bygel. Det är en fördel att titta på högtalare med lite större element och bas då basfrekvenserna försvinner snabbt i en utomhusmiljö.

Vill man förlänga ljudet över en större yta kan man spana på diskreta sten - eller krukhögtalare som man snyggt kan gömma undan bland växter och annat grönt.

Steg 3: Styrning

Idag hittar vi en mängd med olika möjligheter för att få till en funktionellt multirum-system. Vid nybyggen eller renoveringar är det vanligt att man satsar på infällnad och styrsystem där utomhusljudet kan vara en egen zon som styrs med en styrpanel eller fjärrkontroll. Amerikanska Niles Audio är experter på denna kategori där både styrsystem och matchande högtalare finns.

Föredrar man en något mindre och enklare lösning har tex Yamaha kommit långt med hjälp av MusicCast-funktionen. En lättanvänd multirumlösning med ett flertal olika produkter som förstärkare och aktiva högtalare som enkelt styrs från en app. Välj vad du vill lyssna på i varje rum/zon med möjligheten att länka flera rum när det vankas grillkväll in på småtimmarna. I appen finns flera musiktjänster som Spotify, DLNA och Internetradio.

För att driva ett par utomhushögtalare kan vi varmt rekommendera WXA-50, en kompakt förstärkare med trådlöst nätverk och inbyggt stöd för MusicCast.Erbjudande!

Triangle EXT7 utomhushögtalare*Allvädershögtalare till ett riktigt dunderpris


EXT7 är ett par utomhushögtalare som finns i svart eller vitt utförande. De låter riktigt bra för storleken och passar perfekt till den som vill ha bra ljud utomhus. Nu som medlemspris (du kan alltid bli gratis medlem i hembioklubben, eller om du redan handlat så är du automatiskt medlem. Logga bara in under min butik i menyn).

* IPX5 - klassade


EXT7 är fullt förberedda för både den svenska sommarn och vintern. Byggda i ett robust material för att hantera kyla och värme såväl som fukt. IPX5-klassifieringen innebär att man kan spola högtalarna helt rena från alla vinklar. Fästet är rostskydd-behandlat i för längre hållbarhet.