Din kundvagn är tom

Varför dubbla subwoofers?

bild till Varför dubbla subwoofers?

Har du funderat kring om du ska ha en eller två subwoofers, då skall du läsa den här artikeln som förklarar några av fördelarna med detta.


Bättre ljudkvalitet på flera lyssningspositioner

Även med en noggrann placering så kommer inte en ensam, stor subwoofer ha ett optimalt frekvenssvar på alla lyssningspositioner i rummet. Vid varje position kommer en subwoofer ha en unik kurva med stående vågor, förstärkningar och utsläckningar vilka leder till sämre upplevelse bara några decimeter från lyssningspositionen. Placerar man dock, två subwoofers på ett bra sätt så blir inte dessa problem lika stora då ljudvågorna överlappar varandra. Du får då en jämnare ljudkvalitet över rummet jämfört med en enda subwoofer. Detta underlättar även för autokalibreringsfunktioner som man hittar hos de flesta hembioreceivers och vissa 2-kanalsförstärkare idag.

Bättre bas med ökat headroom

Headroom är en faktor som vi anser ger stor effekt på det slutgiltiga resultatet. Använder man två subwoofers så ökar man tillgänglig baskraft för rummet och därmed skapar mer headroom hos ljudsystemet. Effekten blir högre dynamik, minskat kompression, mindre distortion mm. Om du gillar att lyssna på nivåer som ger bra baseffekter i action och sci-fi filmer (vem gör inte det...) så är dubbla subwoofers ett mycket bra val som kommer ge mindre ansträngd bas vid maxlägena.

Stereobas, för dedikerade tvåkanalsanläggningar

2-kanals entusiaster vet att riktning hos basen har betydelse för att skapa en solid soundstage, med dubbla subwoofers i ett dedikerat 2-kanalssystem så får du stereo-bas-ljud som då förhindrar soundstagen från att gröta ihop vid de lägre frekvenserna. Speciellt viktigt är detta om man lyssnar på mindre stativhögtalare som inte går så djupt i basregistret.

Svårare att höra vart basen står

Även om man använder en låg delningsfrekvens mellan fronthögtalare och subwoofer så hör man ofta vart en stor subwoofer är placerad i rummet, speciellt om den inte står frontplacerad. Jämför man detta med dubbla subwoofers så blir det nästan omöjligt att peka ut vart dessa är placerade. Det man upplever är istället att basljudet uppstår från hela rummet, vilket är den effekt man vill nå. Har man lyssnat på dubbla subwoofers så går man helt enkelt inte tillbaka till en igen.

Två små subwoofers kan passa, där en stor subwoofer inte gör det

Många ljudentusiaster har hifi och hembiosystem placerade i vardagsrum eller andra rum som används för flera olika behov, förutom just film eller musik. Detta ställer naturligtvis krav på estetiken hos produkterna som placeras i rummet och en riktigt stor subwoofer kanske inte blir valet, även om rumsvolymen passar för den. Med två mindre subwoofers kan man nå samma resultat, med ett välbalanserat ljud, som inte står ut estetiskt sett och som blir mer lättplacerade i rummet.

Rekommendationer för placering av dubbla subwoofers

Alla rum är olika, men dessa tre placeringar är bra startpunkter för att hitta rätt placering för ditt rum.

1. Längst fram, vid sidorna
Denna placering aktiverar alla rumsnoder (förstärkningar och utsläckningar) men ger också ett extra bra tryck i basen. Viktigt är att inte placera baserna på exakt samma avstånd från varje vägg, dvs är det 10 cm från ena väggen ska det inte vara 10 cm från andra med. Ifall denna placering skapar ojämnt ljud i rummet prövar man en annan placering.

2. Längst fram, vid tredjedelspunkterna
Här får man ofta väldigt bra överlappande ljudfält och det kan också vara platsen som ger bäst integration med högtalarna, beroende på rummet såklart.

3. Vid mittenpunkterna fram och bak
Fungerar inte de två andra positionerna kan detta ge en jämnare basåtergivning.


Blanda olika modeller av subwoofers?

Det går absolut att blanda olika märken och storlekar på baslådor men alla baslådor, beroende på konstruktion, material och kraft, har olika tidsförskjutningar över de lägsta frekvenserna. Det kan skapa onödiga utsläckningar och göra ljudet otydligt. Därför är det en stor fördel att använda samma subwooferserie eller modell när man kör dubbelt.

Våra egna erfarenheter

Vi har testat med både en och två subwoofers (SVS SB-2000) och det blir en stor förbättring med två. De integreras då sömlöst i musik och får en explosiv kraft i film som sprider sig jämnt till alla lyssningspositionerna. Visst, volymen går upp med runt 3dB men framförallt blir det fler positioner där det låter riktigt bra. Vill man ha mer tryck är det bättre att kika på en större serie som ofta kan öka basnivån mycket mer. Däremot är det svårt att tänka sig en ensam sub när man väl har upplevt hur bra det blir med två. Väl placerade blir det mindre brummigt, mer definition och överlag mycket bättre upplevelse.
Läs gärna mer om våra produkter i kategorin Subwoofers »