Din kundvagn är tom

Test av Triangle Magellan 40th Anniversary Duetto och Cello

bild till Test av Triangle Magellan 40th Anniversary Duetto och Cello

Vi testar High End-högtalarna Magellan Duetto och Magellan Cello från det franska märket Triangle - exklusiva hantverk i jubileumsutgåvor med enastående ljud i stativ- och golvmodell gör oss hänförda! Vi upplever ljud som är på "next-level" och i referensklass!

Magellan i jubileumsutgåvor

Magellan-serien från Triangle är synonymt med ljud och utförande i världsklass. Triangle presenterar med sina exklusiva jubileumsmodeller resultatet av mer än 40 års passion för ljud, att förmedla musiken på ett sätt som berör dina sinnen och väcker känslor, samtidigt som högtalarnas estetik tilltalar dina ögon.

Magellan Duetto är en 2-vägs stativhögtalare och är i det här testet lillebrorsan till den större Cello. Vi imponeras direkt av den solida konstruktionen och det slår oss att det här är något väldigt, väldigt speciellt och exklusivt!

Duettoparet har serienummer 7 (av 500). Vikten på 16 kg/styck och formatet 251 x 460 x 348 mm i versionen Golden Oak ger oss tillsammans med ingraveringen på baksidan en känsla av förfinat konstverk och perfektion. Teknik och passion förenas, ja, det här är utan tvekan något utöver det vanliga!

Magellan Cello är den större 3-vägshögtalaren av testets modeller och är bestyckad med 4 element i en imponerande golvkonstruktion. Kvalitén är förstås densamma i alla dess delar och här finner vi den åtråvärda ingraveringen på fronten. Under högtalarterminalerna på baksidan är parets serienummer 5 (av 500) angivet och finishen är den läckra Zebrano-versionen. Här ligger vikten på 35 kg styck och formatet 424 x 1140 x 371. Triangle rekommenderar en rumsstorlek på 25 till 50 m2 för modellen.

Triangle har också en ännu större modell än de vi testar här, Triangle Magellan 40th Anniversary Quatuor, (finns i skrivande stund på Hembiobutiken Frölunda).

Kvalitetsintryck


Modellerna utstrålar förstås perfektion i alla dess delar; material, finish, element-bestyckning och utförande. De guldpläterade terminalerna på baksidan är massiva och rejäla, kabinetten stumma och stabila. Med sådan klass på utförandet blir förväntningarna på ljudet, åter igen, mycket höga.

Inkoppling / Konfigurering


Vi börjar med att ställa upp Duetton ovanpå högtalarstativen Concrete från Solid Tech i kopparutförande (62 cm höjd) och ansluter oss via högtalarkablarna QED Supremus till vår förstärkare Krell K-300i Digital som vi ofta brukar använda som referens. För bästa nätanslutning har vi strömförsörjning via Ecosse Cables The Big Red EU UC ULTRA och för smidigt musikval streamar vi musiken med Tidal-konto via Roon Labs.



Lyssningstest Duetto

Förväntningarna är skyhöga på stativaren. Det kombinerade bas/mellan-elementet ska förse oss med Triangles berömda och oansträngda mellanregister, och diskantelementet är den uppdaterade diskantdomen med magnesiumlegering som ska ha bättre egenskaper i övergången mellan de båda elementen.

1. Vi startar upp på lägre ljudvolym med Alan Walker & Sophia Somago - Diamond heart. Vi noterar särskilt vid passagen (ca 3:00), diskanteffekter som bokstavligen lyfts ut från ljudfältet och positioneras närmare oss och runtom.
-Synnerligen exakt, perfekt, rumsligt och djupt tonalt också i högre ljudnivå!

2. Därefter blir det Hugo Alfvéns Festspel Op.25 med Kungliga Filharmonikerna dirigerade av Andrew Davis, Nobel Prize Music (Finlandia 30 sept. 1996).
-Den neutrala och återhållna inspelningen reproduceras precis som den ska - alla detaljer och nyanser finns med - varken mer eller mindre. Att spela på hög volym är heller inga som helst problem.

3. Nästa ut är Maria Mena med I was made for loving You.
-Här väldigt luftigt och levande. Hög närvarokänsla med alla instrument perfekt utplacerade gör att högtalarna försvinner och musiken blir kvar. Ofärgat, harmoniskt, naket och rent.

4. Yoshi Harikawas Wandering återges med ett rumsligt omfamnande ljud där basen sprids ut homogent i hela rummet, ja vi upplever en bred och jämn spridning av hela frekvensregistret oavsett lyssningsposition.

Ljudet vittnar om de här högtalarnas förnämliga konstruktion i alla dess delar. transienterna, dynamiken, detaljrikedomen och inte minst utseendet är i vårt tycke oklanderligt. Full pott på alla punkter för Duetton.



Lyssningstest Cello

Förväntningarna är här ännu högre. Cellon är bestyckad med samma diskantelement som i stativarna, men kompletterad med ett mellanregisterelement och två baselement. (Läs mer om Cello här)

Vi lyssnar i samma ordning som tidigare;

1. Diamond heart - vi blir lyriska över hur närvarande de här högtalarna låter, det är så bra!, så bra! Vi vill lyssna mer och mer. Superbt!

2. Festspel - noterar att det är mer tyngd i stråkarna och det finns en annan pondus och helhet genom att Cello återger ännu lägre frekvenser, har än mer dynamik, men återger inspelningen lika korrekt som Duetton.

3. Maria Mena på nytt. Samma underbara sprödhet i rösten och känslan av att vara där på riktigt infinner sig på nytt. Det låter behagligt och vi hittar inget att klaga på här heller.

4. Åter igen Wandering och basen är här mer påtaglig i de lägsta frekvenserna jämfört med stativaren. Det är tveksamt om någon subwoofer skulle behövas till de här högtalarna. En subwoofer som matchar och fyller ut de sista hertzen mellan 15 och 30 behöver vara i nivå med de absolut bästa för att det ska vara någon mening med det...

...det låter så bra, vi kör några extra spår...

5. Ur Wagners opera Götterdämmerung. Akt 3 och stycket Trauermarsch. Vi har här en färsk referens från Operan i Stockholm som nyligen firade med en jubileumsföreställning om Wagners stora gärning och påverkan på filmbranschens musik, ”Alla tiders Wagner”, vilket var en fantastisk upplevelse.

-Cellon spelar upp hela orkestern med mycket stor övertygelse. Vi saknar inte något och njuter av den fulländade exaktheten och perfektionen. Kul att minnas föreställningens ljud igen, Bravo!

6. Över till ett spår ur Ponchiellis opera La Gioconda, Il mio Dracio t affera, med Caballe/Pavarotti;

-Ja, opera förmedlas ypperligt bra med närvaro, nerv och full pondus!

7. Så en avstickare in i hårdrockens värld till den kanadensiska gruppen Saga, albumet In transit Live och låten A Brief Case. Vi drar på hårt med Krell:en och ljudet är komplett och intensivt och ger känslan av att vi är med på liveuppträdandet - mästerligt återgivet!




Betyg

Visionen från Triangle är att skapa högtalare ur passion och som ska kunna hantera all sorts musik.
Så har de lyckats? Ja, det skulle vi säga, ja vi instämmer till och med till 100%.

Den franska ingenjörskonsten från Triangle skapar ett otroligt bra ljud med de här båda modellerna. Triangle har lyckats få till högtalare som lever upp till våra förväntningar. Vi serveras en fin ljudupplevelse i den klassiska repertoaren samtidigt som de är neutrala och verkar passa alla musikgenrer.

Passionen smittar av sig till oss som lyssnar och det är mycket sällan vi möter högtalare som engagerar oss på ett så påtagligt sätt! Guldmedaljen får gå direkt till Soisson utanför Paris i Frankrike där Triangle bygger dessa mästerverk.

Slutsats: Triangle har i de här två modellerna producerat något som ligger på nästa nivå och det är mycket få högtalare alla kategorier som lyckas nå en så hög klass!

 

Sammanfattning av testet

Magellan-serien återskapar som vanligt ljudupplevelser som är något utöver det vanliga. Vi rekommenderar dem starkt och säger förnöjt; -Älska Ljudet! Älska Passionen! Välkommen in och provlyssna!



Skrivet av Butiken Sundbyberg 2022-09-16


Visad 2.551 gånger