Din kundvagn är tom

Chris lyssnar på golvhögtalarna S7t från Perlisten!

bild till Chris lyssnar på golvhögtalarna S7t från Perlisten!

S7t är en 4-vägs golvhögtalare och referensen från Perlisten! Av allt positivt man läst om dessa pjäser så är förväntningarna extremt höga. Är detta balsam för mina kräsna öron?

Uppackning!

Perlisten S7T levereras i rejäla kartonger, både en yttre och inre kartong samt massor av skumgummi. Högtalarna ligger även i en rejäl tygpåse och det medföljer vita handskar för att inte lämna fingeravtryck på den härliga jögglansfinishen. Fotplinten i massivt stål ligger även den väl skyddad (gängad i träskivor) denna tillsammans med fötterna monteras på i efterhand. Det medföljer även skumpluggar om man vill köra slutet läge (obs, detta måste göras innan fotplinten monteras!). Välpaketerat och snyggt!

Schackmatt! Världens lättaste och styvaste element som finns?


Inga legobitar går att trycka in här inte! Massivt konstruerade fötter med spikes.



Kvalitetsintryck

Första intrycket är att dom är större än vad jag trodde, speciellt höjden och djupet på lådorna men gillar att dom är slimmade. Våra exemplar är i Special Edition Ebony high-gloss utförandet, lacken är helt outstanding (vet inte hur många lager men säkerligen minst tio) och mycket vackra att titta på. Ser mycket exklusivt ut och estetiskt tilltalande! Gillar också att hela terminalblocket / kopplingarna är i polerad mässing. Elementen ser helt klart rätt udda ut och tankarna för mig till schackbräden i och med mönstret, personligen är jag dock ingen mästare på schack kan jag erkänna.

Knackar man på HDF-kabinetten så är det stendött, dessa väger också med sin rejäla fotplint en hel del (55.7kg!) men hade inga problem att flytta runt dom för olika placeringar i rummet på sina spikar. En liten notering som jag lade märke till är att elementen med sitt mönster inte är identiskt monterade som övriga, vissa av basarna sitter snedvridna åt andra hållet. Personligen skulle jag nog kunna leva med det men stör mig lite på det faktiskt.

Det speciella här är självklart waveguiden (DPC), i mitten ser man den 1.1-tums stora beryllium-diskanten och ovanför och under diskanten sitter två till diskanter? Nej det är självklart mellanregisterelementen som bygger på samma typ av material som basmembranen (TPCD). Samtliga basar är i 7-tum, där översta och understa tar hand om de lägsta frekvenserna. Högtalarna är även något tiltade bakåt (2-grader) vilket jag lade märke till först när jag såg dom från sidan.

Överlag så är intrycken väldigt positiva, högtalarna håller en extrem hög nivå gällande bygget och allt känns noggrant utfört in i minsta detalj (som Sickan sa). Att dom sedan ser vackra ut att kolla på är ett stort plus!

Spegelblankt! Exemplarisk finish i äkta ebony-fanér.


Waveguide med beryllium diskant, dubbla TPCD-element som mellanregister och fyra basar i samma material.



Perceptuell lyssning

Ja vart ska jag börja? S7T låter så förbaskat bra redan från start. Min första upplevelse var att ljudet låter väldigt homogent i alla register, inget specifikt register som sticker ut här så neutralt och balanserat rakt igenom helt enkelt. Något som imponerar enormt är dynamiken som S7t levererar, sanslöst bra dynamik med rätt förstärkare. Basen är exceptionellt snabb måste jag säga och har massvis med textur och slagkraft. Drivningen bestod av min personliga favoritförstärkare Krell K300i Digital, ingen hemlighet om man läser mina tidigare tester. Kombinationen är en mycket lyckad sådan även när man vrider på med rejäla volymer, nu pallar högtalarna betydligt mer effekt men i vårat HiFi-rum räcker K300i gott och väl i både volym och kontroll.

S7t har har också en mycket bra förmåga att få fram minsta lilla lyster i detaljer som jag inte är van vid att höra, speciellt det övre registret som har mikrodetaljer med sanslöst bra separation och luftighet. Diskanten presenteras rent och korrekt helt utan färgning, det är varken kallt eller varmt ljudmässigt. Neutralt helt enkelt!

Jag var lite skeptisk till dom dubbla små mellanregistren men blev förvånad hur bra röster låter och blundar man så har du din favoritartist ståendes framför dig, de är inte lika på i mellanregistret som exempelvis Magellan-serien från Triangle men dom har ju också en helt annan tonalitet och vision med sina högtalare.

Soundstaget och dess imaging är som ett enda stort (runt?) fönster placerat framför dig lite längre bort. Det finns en enorm bredd och djup i ljudbilden. Känns som musiken lever ut sitt egna liv där högtalarna bara försvinner i rummet. Ljudet är också anmärkningsvärt avslappnat men också förvånansvärt laidback vilket jag inte trodde i och med waveguide. Uppskattar man ett ljud som är neutralt/korrekt med extremt bra dynamik så är S7t absolut en högtalare att kolla in. Högtalarna spelar också med en otrolig självsäkerhet och kontroll, påminner mycket om DSP-styrda högtalare faktiskt. Spridningen och dess sweetspot i MLP (Main Listening Position) är klockren förutsatt att man sitter ner och lyssnar. Ställer man sig upp så är det självklart ingen line-source, men det var ju heller inte konceptet bakom högtalarna då man har fokuserat på point-source här.

I ärlighetens namn så är S7t en högtalare jag själv skulle kunna leva med, det är också en högtalare som förbryllar mig då ljudet är så rent och kontrollerat. S7t har självklart ett högt pris men du kan räkna med ett ljud i absoluta referensklassen där många andra inte kommer kunna mäta sig med prestandan du får från dessa mäktiga pjäser till högtalare.

MLP (Main listening positioning) = sweetspot! Är inte speciellt kinkiga gällande placeringen i rummet.



Hi-Fi och bio i ett?

Tanken med Perlistens högtalare är att täcka båda behoven, söker du efter exceptionellt bra High-End högtalare som klarar referensvolym till film (THX Dominus) men också klarar att återge musikens själ och dynamik? Ja då kan du sluta leta...

 

Sammanfattning av testet

Det absolut bästa jag hört i sin prisklass, extremt neutral tonalitet i alla register med en explosiv dynamik. Matar man dom med rejäl grundkraft så klarar dom att spela på vansinniga volymer utan antydan till ansträngning. Världsklass!



Skrivet av Chris 2021-10-20


Visad 1.811 gånger