Din kundvagn är tom

Allt om 3D

Skapad: 2012-06-13

Välkomna till de vanligaste frågorna och svaren kring 3D-bild. Vi har i bloggen berört detta med 3D-bild och snabbt gått igenom hur det fungerar:

Nu när 3D verkligen etableras och börjar ingå som standard på alla apparater är det dags för en rejälare genomgång. Detta är frågorna vi ofta får i butiken, både innan och efter köp, om 3D-bild och hur det fungerar eller inte fungerar.

1. Jag minns 3D från TV på 80-talet (TV-piraterna etc.) och andra försök med färgade glasögon som funnits på DVD och till PC i flera år. Varför är ”det nya 3D” bättre?

Därför att den nya tekniken inte försämrar färgåtergivningen som tekniken (anaglyfisk 3D) med färgade glasögon. Tekniken låter sig också anpassas efter skärmstorlek och skärmteknik så att tillverkaren (och även du) får inflytande över djupet och precisionen i 3D-bilden. De kunder i butiken som har blandad erfarenhet av de äldre typerna av 3D blir ofta positivt överraskade över bildkvaliteten med modern 3D-teknik.
Glöm de tvåfärgade glasögonen! Modern 3D i TV-projektorer ger mycket bättre bildkvalitet än den äldre tekniken.

2. Får jag bättre bild om jag hoppar över 3D? Alltså, är bilden bättre på apparater som endast har ”vanlig 2D”?

Nej. 3D är en funktion. TV:n eller projektorn är precis som vanligt. Men det kan faktiskt bli sämre om du väljer att inte ha 3D! Som det såg ut med 2011 års lanseringar hade alla toppmodeller och de flesta mellanklassmodeller 3D-möjlighet. Att idag välja en TV-apparat utan 3D är därför i många fall synonymt med att välja en enklare modell och därför också enklare bildkvalitet. Vill du köpa bästa möjliga bildkvalitet ingår ofta 3D-funktionen vare sig du behöver den eller inte.

3. Vad krävs för att 3D ska fungera?

För att sammanfatta behöver du följande:

- En 3D-TV eller 3D-projektor
Du behöver en TV eller projektor som är kapabel att ta emot signalen via HDMI.


- Sändare och glasögon
Dessa kan följa med i vissa fall men en stor del av de TV-apparater som sålts kräver att du köper till extra glasögon. De flesta TV-apparater har sändare inbyggd medan projektorerna ofta måste kompletteras med både sändare och glasögon.


- En bildkälla som kan skapa en 3D-signal
För att få en 3D-signal till TV:n/projektorn måste signalen alstras någonstans. Detta kan vara en Blu-rayspelare, Playstation 3 eller en digitalbox med material från en leverantör som sänder 3D-innehåll, exempelvis Canal Digital.


- Blu-rayspelaren måste vara 3D-anpassad.
Ja, detta betyder att du kan behöva byta ut din befintliga Blu-rayspelare mot en ny. 3D-Filmerna lagras i ett nytt format och Blu-rayspelaren måste hantera detta format vilket äldre spelare inte gör. Så gott som samtliga Blu-rayspelare lanserade under 2011 och senare är 3D-kapabla. Playstation 3 i alla versioner är 3D-kapabel.

4. Fungerar det med vilka 3D-glasögon som helst?

Nej. Du måste välja rätt sorts glasögon för att det ska fungera med just din TV eller projektor. Enkelt svar: tillverkarens egna glasögon är de som fungerar. Nu kan det vara skillnad på glasögon och glasögon, särskilt med produkter från 2010 och första generationens 3D. Trots att det är samma tillverkare är det inte säkert att äldre glasögon fungerar med en nyare modell och vice versa.
Tänk också på att det kan skilja sig åt hur glasögonen synkar. Majoriteten använder IR-synk men det finns också varianter med RF-baserad synk och Samsung använder Bluetooth med apparaterna lanserade 2011 och nyare.
Detta är på väg att ändras med en gemensam standard för aktiva 3D-glasögon som förhoppningsvis kommer att slå igenom under 2012, kallad M-3DI eller Full HD 3D Glasses Initiative.

5. Vad är aktiv och passiv 3D och vilken är bäst?

Aktiv 3D är den i särklass vanligaste tekniken och fungerar med i stort sett alla displaytekniker. Det tekniska kravet är att displayen kan växla bild tillräckligt snabbt så att den omväxlande visar höger och vänster bild. Sedan ser de aktiva glasögonen till att synkronisera via IR (vanligast) eller radio (RF, bluetooth etc.) med bildväxlingen. När höger ögas bild visas släcker glasögonen vänster öga och viceversa.
Passiv 3D är betydligt ovanligare. Det som finns i konsumentled är i dagsläget från LG på LCD-sidan och några av Philips och Panasonics TV-apparater med IPS-paneler. Där sitter det ett polariseringsfilter (cirkulärt – linjärat filtrerade glasögon fungerar inte) som lägger varannan pixelrad omväxlande höger och vänster öga. För- och nackdelarna är många med respektive teknik:
Aktiv 3D-teknik:

+ Enklare att förverkliga ur tillverkarens synpunkt och finns därför på flera sorters displayer.

+ Maximal upplösning är möjligt, full hd 1920x1080 pixlar.

+ Större möjlighet att påverka 3D-upplevelsen, exempelvis ljusstyrka på bilden. Dock är det långt ifrån alla apparater vilka ger sådana inställningar.

- Bild och omgivningsljus kan upplevas flimrande eftersom glasögonen hela tiden slår av och på bilden.

- Kräver synkronisering som är känslig för avstånd, fri sikt etc.

- Glasögonen behöver ström från batteri och/eller måste laddas regelbundet.

Aktiva 3d glasögonen är den vanligaste tekniken och innebär dyra glasögon, kräver synk och batterier eller laddning men de ger också högst bildkvalitet.
Passiv 3D-teknik

+ Enkla och billiga 3d glasögon som ingen gråter över när bredarslade vänner sätter sig på dem.

+ Inga rörliga delar, inga batterier eller tappad synkronisering. De fungerar alltid.

+ Inget flimmer gör att färre tittare upplever illamående, huvudvärk eller andra besvär.

+ Sköna speciallösningar för exempelvis TV-spel där man kan spela mot varandra på samma skärm utan att se den andres bild.

- Dyra polariseringsfilter på TV:n ger en högre initialkostnad för TV:n.

- Endast halva upplösningen 1920x540 pixlar. Hälften till vartdera ögat.

- På nära håll upplevs bilden ”randig”.
Observera att det finns flera sorters varianter av både passiva och aktiva tekniker men att det är dessa två du möter i dagens utbud av TV-apparater och hemmabioprojektorer.

Passiva glasögon är billiga, ger inget flimmer, kräver inga batterier eller synkronisering. Men tekniken kräver ett filter i TV:n som ger sämre upplösning hos bilden.

6. Finns det projektorer med passiv 3D, som på biograferna?

Ja, men inte i konsumentklass. Det krävs avancerade optiska lösningar och speciell dukväv som behåller polariseringen. Därför är det aktiv 3D-teknik som gäller med projektor i hemmen.

7. Min dator skickar 3D på 120 Hz. Min TV klarar massor av Hertz. Kan jag få 3D från datorn att fungera?

Väldigt få TV-apparater och hembioprojektorer tar emot en bildsignal i 120 Hz. När TV-reklamen säger ”400 Hz” eller andra siffror handlar det i bästa fall om den interna bildbehandlingen och i de flesta fall om reklamsiffror. Undantaget är att en del DLP-projektorer och datorskärmar faktiskt tar emot 120 Hz-signaler. Dessa kan eventuellt fungera med datorns 3D.

8. Jag har en dator med 3D-grafikkort och vill köra mot min TV. Fungerar det?

Enkelt svar är nej, korrekt svar är ja – ifall du har koll på dina prylar. Det finns flera sätt att skapa 3D och finessen är egentligen inget nytt. Vad som är nytt med senaste generationen 3D på TV och projektorer är att man enats om en standard inom HDMI-specifikationen. Så du måste själv undersöka möjligheterna för ditt grafikkort och vad som är möjligt för att följa HDMI-specens 3D-format.
Nu är datorvärlden som vanligt fler undantag än regler men tumregeln är att i alla fall att TV:ns, projektorns eller Blu-rayspelarens 3D inte direkt fungerar med existerande datorprylar. Fast med modernare grafikkort, Dator-Blu-rayspelare, senaste drivrutinerna och rätt sorts programvara för uppspelning är det flera som lyckas få fullt fungerande 3D-bild.

9. Vad skiljer 3D-signalformaten som Frame Packing, Side by side och Top-Bottom?

HDMI-standarden i version 1.4 specificerar framför allt Frame Packing-formatet, ”FP”, som innebär att bilderna för höger och vänster öga lagras i full upplösning i 720p/50/60 Hz eller 1080p/24 Hz. Dessa signalformat är nya och därför kan äldre utrustning inte hantera signalen.
Eftersom det inte är helt lätt eller ens praktiskt möjligt att införa helt nya signalformat finns det två viktiga alternativ som använder de befintliga signalformaten. Alltså en vanlig 720p eller 1080i/p-signal där man lagrar höger och vänster ögas bilder med halva upplösningen inom en vanlig bildruta. Detta kallas då Side-by-Side eller Top-Bottom, alltså att höger och vänster bild ligger bredvid eller ovanpå varandra.
Nackdelen med detta är förstås att det endast ger halva upplösningen. Fördelen är att det går att transportera bilden genom befintliga system eftersom det är de vanliga signalerna för HD-format. Därför används dessa format med exempelvis satellit, kabel-tv och den typen av lösningar som spel med exempelvis Xbox 360 eller för den delen datorn! Du behöver inte byta digitalbox och operatörerna måste inte anpassa sina distributionssystem för att visa 3D med dessa format.
Alla 3D-kapabla TV och projektorer ska enligt HDMI-standarden hantera Frame Packing-formaten. Side-by-side och top-bottom är specificerade men tyvärr inte obligatoriska. Fast vi har ännu inte sett någon apparat som inte klarar Side-by-side vilket är det format som förekommer i sändningarna i Sverige. Top-bottom är mer ovanligt både på apparaterna och som format för 3D-signalen.

Framepacking-formaten hos signalen ger full upplösning och den bästa signalen. Men då det är helt nya signalformat är det problem med att få äldre utrustning att fungera med signalen. 3D på Blu-ray och spel från Playstation 3 använder Frame Packing.

Side-by-side och top-bottom använder standardsignal och fungerar med äldre utrustning. Endast halva upplösningen är möjlig. Signalen kommer främst hos satellit och kabel-TV eller via dator när Frame Packing inte är tekniskt möjligt.

10. Stämmer det att 3D från Playstation 3 endast fungerar med aktiva glasögon? (och liknande frågor)

Nej! Tekniken för att skapa 3D-bilden på displayen är skild från hur man transporterar 3D-signalen. Aktiva eller passiva glasögon, synk via IR eller RF eller andra tekniska lösningar har inget med signalen som frame packing eller side-by-side att göra.

11. Jag har glasögon själv. Hur ska jag få plats med ett par 3D-glasögon också?

Väldigt många som frågar i förväg och nästan ingen som klagar över detta när de väl får testa 3D-glasögon på plats i butiken! Det är få gånger det är problem för oss med glasögon.

12. Vissa apparater har 2D- till 3D-omvandling. Kan jag skippa en ny Blu-rayspelare då?

Nej. 2D-till-3D-omvandlingen är avancerad beräkningsteknik som skapar en mild 3D-känsla från traditionellt film- och videomaterial. Skillnaden mot äkta 3D är enorm och det finns ingen 2D-omvandling som kan visa vad 3D-tekniken faktiskt är kapabel till. Se detta mer som en rolig finess.

13. Behöver jag en ny HDMI-kabel som klarar 3D?

En kabel är en kabel och vad som krävs för att skicka 3D är att kabeln orkar med den överföringshastighet signalformatet kräver. En film i 3D som är det mest krävande formatet (1080p/24 Frame Packing) behöver ungefär 3,6 gigabit i sekunden i överföringshastighet. En High-speed-klassad HDMI-kabel ska klara 10,2 gigabit så det finns god marginal där.
Som jämförelse kräver vanlig 2D-bild i 1080p/60 cirka 4,5 gigabit och får du den signalen att fungera utan problem är din kabel också tillräckligt bra för att skicka 3D-bild. Då ligger alltså eventuella problem med 3D-bilden någon annanstans i kedjan.
Samtliga kablar Hembiobutiken säljer i dagsläget är High Speed-klassade.

Det finns inget som heter ”1.4-kabel” och de som följer licensen för HDMI får heller inte använda sådana begrepp. För att 3D ska fungera krävs att signalen kan passera kabeln och med High Speed-klassade kablar är kabeln tillräckligt bra.

14. Behöver alla prylar vara HDMI 1.4 för att 3D ska fungera?

HDMI-standarden rymmer många funktioner där standardisering kring 3D-signalen endast är en av många funktioner. Då är HDMI-versionsnummer ingen bra vägledning. Till exempel finns det separata HDMI-växlar av bättre kvalitet som ”bara har 1.3” vilka problemfritt kan skicka vidare 3D-signalen.
För att 3D ska fungera hela vägen krävs alltså:

1) Att apparaterna i fråga hanterar 3D-signaler, receivern, hdmi-växeln och annan utrustning.

2) Att kablarna hanterar den datamängd som krävs, det vill säga är High Speed-klassificerade.

3) Att din TV eller projektor kan återge 3D-bild.

Att någon del av din utrustning benämns som ”HDMI 1.4” behöver inte betyda att den hanterar 3D-signalen eftersom version 1.4 av HDMI-standarden omfattar så mycket annat. Detta kan bli frustrerande då du ofta måste läsa mellan raderna om vad som fungerar eller inte. En tröst är att tillverkarna efter 1:a januari 2012 inte längre får hänvisa till versionsnummer. De måste i klartext meddela vilka funktioner som hanteras.

15. Varför behöver jag (kanske) en ny hemmabioreceiver?

Det finns i grunden två orsaker till att HDMI-växeln i äldre förstärkare och receivrar inte hanterar 3D-signalen. Den viktigaste är att förstärkaren inte är en renodlad HDMI-växel utan en egen bildkälla. Den har inställningsmenyer, on screen-menyer och ofta en bildprocessor (scaler) inbyggd och dessa kan inte hantera 3D-formaten eftersom de är tillverkade innan HDMI 1.4-specifikationen blev färdig.


Orsak två handlar om hur HDMI fungerar med den så kallade handskakningen när enheterna i HDMI-kedjan talar med varandra via utbyte av EDID. EDID är ett protokoll där bildkällan och displayen försöker komma överens om vilka signaler och funktioner som fungerar eller inte.

Kopplar du Blu-ray-spelaren direkt till TV:n kommer de identifiera varandra och det blir sällan problem eftersom båda enheterna säger "Pling! Jag klarar 3D!". Receivern kommer däremot identifiera sig som en receiver för både spelaren och TV:n, något den måste för att hantera alla ljudformat. Är receivern äldre så kan den inte säga "Pling! Jag klarar 3D!" trots att det rent tekniskt kanske inte finns några hinder mot att överföra signalen.

En fristående HDMI-växel (av bättre modell) arbetar inte alls med innehållet i signalen och gör den rätt så förmedlar den EDID mellan spelare och TV/projektor. Därför kan en fristående HDMI-växel fungera trots att den kanske tillverkades flera år innan HDMI 1.4-specifikationen spikades.

16. Kan jag forcera 3D-signal genom min (gamla) förstärkare?

Med vissa apparater och vissa tricks. Blu-rayspelarna Oppo BDP-93 och BDP-95 har en möjlighet att ställa in 3D-bilden i ett "Forced"-läge (kräver nyare firmware) vilket få 3D-signalen att passera äldre HDMI-växlar, något vi testat med framgång i butiken. En ypperlig funktion som än en gång visar att Oppo vet hur Blu-ray-spelare ska fungera!


Playstation 3 kan också "luras2 till att tvinga igenom 3D-signalen tack vare att den fungerar lite annorlunda. Genom att först ansluta PS3 direkt till TV:n eller projektorn och där gå igenom videinställningsguiden (Se frågorna längre ned) och sedan ansluta till den äldre receivern kan 3D-signalen eventuellt passera en äldre HDMI-växel.


Vi har också testat detta med varierande framgång. Till exempel kan en Pioneer VSX-LX70 från 2008 släppa igenom 720p Frame Packing-formaten från Playstation 3-spelen men inte 1080p FP från 3D-Bluray. Forcerad signal blir också mer instabil, till exempel att HDMI-växlar oftare hänger sig mellan signalbytena.


Observera att dessa tricks endast fungerar med Oppo-spelarna och Playstation3. Så gott som alla andra spelare arbetar med automatik och handskakning och kan därför inte forcera 3D-signalen.

17. Surt! Finns det inget sätt att behålla min gamla receiver jag är helnöjd med?

Jovisst: dubbla HDMI ut! En handfull Blu-rayspelare av bättre sort använder två HDMI-utgångar. Dra en HDMI-kabel direkt till TV:n och den andra till förstärkaren enbart för ljudet. Titta på de bättre Blu-rayspelarna från Oppo, Pioneer, Panasonic och Onkyo för dubbla HDMI.

18. Min Playstation 3 är uppdaterad med senaste programvara. Ändå fungerar inte 3D?

Playstation 3 har den trevliga egenskapen att hårdvaran är flexibel. Trots att du kanske köpte apparaten långt innan 3D blev standard kan den ändå köra 3D. Kravet är givetvis att du håller systemprogramvaran i Playstation 3 aktuell.

Ändå kan det bli problem att få ut 3D. Film och spel kan inte startas i 3D och svaret är enkelt: Du måste tala om för Playstation 3 att du har bytt till en 3D-kapabel TV eller projektor. Detta gör du via PS3:ans inställningar/Skärminställningar/Inställningar för videoutdata. Detta är den guide som går igenom vilka bild- och ljudsignaler som fungerar. Du kan även tvinga fram denna guide när du startar PS3 och håller ned strömbrytaren i några sekunder tills det piper till.


När du går igenom denna inställningsguide ska du få upp en fråga om hur många tum din bildyta är. Får du denna fråga har PS3:n fattat att din TV eller projektor klarar 3D. Sammanfattningen över bildformat listar också 3D-format som "1080p (3D)".


Dyker frågan om tumstorlek inte upp och det inte listas några 3D-format i sammanfattningen har kommunikationen om 3D-signaler inte lyckats. Då är det din receiver eller HDMI-växel som inte kan förmedla rätt EDID-information (se tidigare fråga) och PS3 anser att den inte kan skicka 3D-signaler. Testa då att koppla PS3 direkt till TV:n/projektorn. Fungerar det då vet du att det är något däremellan som blockerar signalen.

För att få Playstation 3 att skicka 3D-bild måste du gå igenom guiden för videoinställningar där du också får bekräftat när 3D-signaler fungerar och vilken storlek som används på skärmen.

19. Jag aktiverar 3D i TV:n och kan välja Side-by-Side eller top-bottom och 3D-glasögonen går igång. Men bilden är bara knasig?

Då kan det vara så att din Blu-ray-spelare faktiskt inte matar en 3D-bild till TV:n/projektorn. Då försöker TV:n eller projektorn att tillämpa Side-by-Side eller Top-Bottom på vanligt 2D-material. Då blir det riktigt, riktigt märklig bild. Försök med tipsen ovan se ifall du kan aktivera en riktig 3D-signal från källan. När det fungerar på rätt sätt brukar din TV, projektor och även spelaren på något sätt meddela detta på skärmen. Till exempel en uppmaning att ta på sig glasögonen och att ta det lugnt ifall man blir yr.

Grafik som inte är anpassad för 3D blir extra märklig när side-by-side används, till exempel fönster och menyer i Windows.

20. Jag får 3D-bild som Side-by-Side med två bilder bredvid varandra. Men hur får jag igång 3D-bilden så att det blir djup?

Side-by-Side är ett smidigt sätt att få 3D-signal utan att det kräver ny utrustning. Den indirekta nackdelen är att få TV- och projektortillverkare gett oss ett smidigt sätt att aktivera 3D-bilden när det är Side-by-Side. När det kommer en Frame-Packing-signal känner TV:n automatiskt av att det är en 3D-signal. Med Side-by-side måste du själv aktivera att det är en 3D-bild och en del har detta direkt via sin 3D-knapp medan andra apparater kräver djupa kliv ned i menyerna.

21. Jag har en 3D-kapabel källa samt en 3D-film/spel. Det blir en 3D-effekt men den är platt och inte alls som den där häftiga effekten jag såg i butiken?

Troligtvis har du samma problem som ovan att 3D-signalen inte kommer fram. Istället har du lyckats aktivera 2D-till-3D-omvandlingen som finns hos vissa apparater. Det ger en mild och konstlad 3D-effekt men den är inte i närheten av det som äkta 3D kan ge.


Det förekommer också tillfälliga fel som att glasögonen inte har synkat ordentligt. Testa att stänga av glasögonen och sätta på dem igen eller att starta om filmen. Ibland kan det räcka med att ändra något på displayens 3D-inställningar fram- och tillbaka för att 3D-djupet ”ska hoppa rätt”.


22. Synken med glasögonen är instabil och bilden kommer och går eller fungerar endast i vissa vinklar!

Det kan vara något annan IR-källa som stör synkroniseringen eller en praktisk begränsning för räckvidden, till exempel under dagtid med mycket solljus. Tänk också på att inte blockera sändaren, det är kanske något du lagt på TV-bänken? För projektorernas sändare fungerar det ofta att studsa mot duken men även det är med varierande resultat. Pröva att dra om sändaren så att den är vänd mot tittarna istället. Flera projektortillverkare har lösningar för externa synksändare för att hantera sådana här problem.

23. Det fungerar perfekt men det kommer upp textrutor, varningar och uppmaningar om glasögon varje gång jag kör en 3D-film eller spel. Hur blir jag av med dem?

Meddelandena kan skapas i både TV:n/projektorn och i spelaren. Dessutom kan filmen eller spelet du kör slänga fram varningstexter. Ibland ligger meddelandena i hög på varandra och man försöker förgäves få bort dem med fel fjärrkontroll. Leta i menyerna hos din TV/projektor samt din spelare och se ifall du kan stänga av dessa meddelanden. Har du tur så finns det alternativ för sådant. Vi har dock gått bet på detta många gånger så meddelandena tycks vara något man får acceptera. De är om inte annat en bekräftelse på att 3D-signalen faktiskt gått fram!
Ja, det blir en del varningar både från Blu-rayspelaren och från TV:n när du kör 3D. Hos vissa apparater kan du stänga av denna finess.



Skrivet av Thomas 2012-06-13


Visad 124.060 gånger