Din kundvagn är tom

Test vid uppackning av ICE S6.1

bild till Test vid uppackning av ICE S6.1

Vår medarbetare Chris tar en närmare titt och lyssning på högtalarna ICE S6.1. ICE (Immersive Cinema Experience) är ett nytt högtalarmärke vi plockat in i vårt sortiment som erbjuder väldigt fina biohögtalare och passiva subwoofers avsedda för film i första hand. ICE tillverkas i Litauen med fokus på ett realistiskt och dynamiskt ljud avsett för just film i hemmamiljö.

Uppackning

Högtalarna levereras i rejälare lådor i kartong och plywood med skruvar, inte ofta man ser denna omsorg kring paketeringen faktiskt. Invändigt är de ordentligt packade med dämpning och varje högtalare ligger i varsin tygpåse. Kan bara bli full poäng här!

Obs! Endast 2st kartonger, i detta test så körde vi givetvis med 3st (center respektive höger/vänster front)



Kvalitetsintryck

Vid det klassiska knacktestet så är lådan ordentligt stum, upplever inga resonanser här i själva kabinettet. Finishen har också gummiliknande känsla som är både reptålig och absorberande. På baksidan sitter rejäla guldpläterade högtalarterminaler med ”fjäder” funktion, en fin detalj är även metallplattan för terminalerna vilket ger ett lyxigare intryck. S6.1 väger in på hela 9 kg stycket.
Högtalarna är också stilrena tycker jag, helt utan onödiga logo-typer.

Inbyggda nyckelhålsfästen för enkel montering på vägg samt möjlighet till att säkra dem via baksidans stålring. Här ser vi även fyra stycken M6-gängor för alternativ väggmontering med VESA-200.

Väldigt stilrena, det tycker även Darth Vader!


Observera den ingraverade ICE-loggon vid högtalarterminalen.



Fördelar/Nackdelar

ICE använder sig av element från tillverkaren SICA, vilket är ett Italienskt bolag som också finns i Procellas högtalare som nog de flesta insatta bioentusiasterna känner till. Alla ICE-högtalare och subwoofers monteras i Litauen och kabinetten är tillverkade i rejäl björkplywood. Här har vi valt att testa den mindre modellen S6.1 som går utmärkt att bygga in i en baffelvägg för dedikerad bio eller hängas direkt på väggen till en vardagsrumsbio, det går också att specialbeställa dem i vitt utförande om så önskas. Jag kommer även testa ICE större modeller som kommer i ett senare test.

Till att börja med så använder ICE S6.1 ett 6.5 tums baselement samt en 30 mm kupoldiskant i tyg, diskanten sitter monterad i ett horn (så kallad waveguide) för att få ut högre SPL samt förbättra spridningen. Högtalarna är specificerade med 89 dB i 8 Ohm, så det krävs inte jättemycket av förstärkaren för att få ut bra ljudtryck. S6.1 klarar hela 110 dB kontinuerligt. Vid detta test använde vi oss utav en Marantz SR8012 som fick stå för kraft och processor.

Jag drar igång högtalarna och kör filmen Terminator Genisys. Här märker man direkt vad det handlar om, dynamik med en stor och naturlig ljudbild, högtalarnas delning ställdes in på 80Hz standarden och resterande frekvenser nedåt i registret fick en SVS PB-4000 ta hand om. Till att börja med upplever jag ett starkt och tydligt mellanregister, talet får bra pondus och kropp måste jag säga. Tycker heller inte de är för ljusa i sin tonalitet, här är det mer en smaksak vad man gillar givetvis. Det finns även gott om detaljer i diskanten för att höra små subtila ljud i mixen. Framförallt tycker jag att ICE-högtalarna låter roligt och engagerande till film. Går också att pressa dem vansinnigt högt utan antydan till distorsion, film ska upplevas fysiskt och det levererar ICE S6.1 med råge här kan jag intyga.

En nackdel om än liten skulle vara deras terminaler som jag önskar hade stöd även för bananer, går ju dock att trycka in banan via terminalen på sidan med gott resultat. Hade också önskat se någon form av vibrationsdämpning på baksidan för ännu bättre stabilitet för väggmonteringen, men det går att lösa hyfsat enkelt med billiga medel.

Rekommenderar att man monterar av frontskyddet vid installation bakom ljudtransparent duk.



Rekommendationer

ICE S6.1 fungerar utmärkt som fronthögtalare till ett biorum eller vardagsrum, att de är lätta att montera och koppla in är ett plus. Då högtalarna klarar betydligt högre SPL här kontra konventionella "Hi-Fi högtalare" så kan man pressa dem riktigt högt utan distorsion. Se bara till att ha rejält med effekt så dom får bästa möjliga grund att spela ut på låg som hög volym. Marantz SR8012 drev endast de tre frontarna ihop med ett par surroundhögtalare från SVS (Ultra Surround), den klarade jobbet med bravur och gav hornen en lite varmare karaktär vilket jag tycker passar bra.

 

Sammanfattning av testet

Gillar ICE-högtalarna starkt måste jag säga S6.1 levererar gott om dynamik och välljud för film till rimliga pengar.



Skrivet av Chris 2020-04-27


Visad 1.595 gånger