hbb UTP nätverkskabel Cat6 7-50 meter

UTP nätverkskabel Cat6 är en kabel i 0.3 till 50 meters längd.

- Klarar upp till 10Gbit/s
- UTP
- RJ45 kontakt
- Halogenfri kabel
- Rak kabel

För nätverk och nätverkskablar finns en del förkortningar, specifikationer och uttryck att hålla reda på. För att förenkla för dig förklarar och jämför vi de vanligast förekommande nedan.

Ska man ha korskopplad eller rak nätverkskabel?
Det absolut vanligaste är att använda rak nätverkskabel och det är rak nätverkskabel du använder mellan din dator, TV, receiver och din router, switch etc. I det ovanliga fallet att du ska koppla ihop två datorer direkt med varandra utan att ha en switch, hub eller router emellan så använder man så kallad korskopplad kabel.

Vad är TP nätverkskabel?
TP kabel eller nätverkskabel kallas normalt den kabel vi använder mellan våra komponenter i nätverket. TP står för Twisted Pair och innebär att ledarna tvinnas runt varandra i par inuti kabeln. Detta är för att motverka störningar främst i form av överhörning mellan ledarna.

Vad står UTP, FTP, STP och SFTP för?
UTP står för Unshielded Twisted Pair och är den vanligaste typen. Kabeln och kontakten är oskärmad.

FTP står för Foiled Twisted Pair vilket innebär att kabeln har en folie runt ledarna. Detta ger en skärmning på själva kabeln.

STP står för Shielded Twisted Pair och är steget bättre skärmad än FTP.

SFTP står för Shielded and Foiled Twisted Pair

Skärmning är bra att ha när du har en miljö med mycket störningar eller där flera kablar dras bredvid varandra.

Alla nätverkskontakter är normalt sett av typen RJ45 men kan ha olika prestanda beroendes på skärmning ovan.

Vad är skillnaden mellan Cat 5e, Cat 6 och Cat 7 klassning av nätverkskabel?
Cat 5e klarar upp till 1Gb/s och har fördelen att den är flexibel tack vare tunnare ledare. Standarden medger signal upp till 100MHz

Cat 6 klarar av Gigabitnätverk (och lägre) skillnaden mot Cat 5e är att ledarna är tjockare. Med Cat 6 är toleransen mindre för signalöverföring mellan ledarna och upptagning av signalbrus. Standarden medger signal upp till 250MHz och klarar även 10GBASE-T (10-gigabit ethernet) nätverk på kortare längder. Maxlängd för 1GBASE-T är 100meter och för 10GBASE-T 55meter vid optimala förutsättningar. För Cat 6 kablar och uppåt gäller att kabeln inte får böjas för hårt då prestandan då påverkas.

Cat 7 a klarar av 10GBASE-T nätverk på sträckor upp till 100meter. Kabelns ledare är tjockare än Cat 6 samt har flera klassningar där alla varianter kräver skärmning av kabeln. Kabeln klarar upp till 1000MHz signal och är skapad för att kunna dras långa längder för att koppla ihop olika byggnader etc. Den används även där prestanda och driftsäkerhet är en prioritet så som vid fastighetsautomation eller för att bära högupplösta videosignaler.

Vilken nätverkskabel ska jag välja?
Sammantaget så beror därför valet av vilken kabel du skall ha på användningsområdet och miljön kring kabeln. Skall du bara ha en nätverkskabel för en styrpanel i ett multirumsystem så väljer du lägsta Cat5 tack vare att det är så pass lite information som skickas och att den är flexiblare att dra.

Skall du bygga ett framtidssäkert hemnätverk så rekommenderar vi skärmad Cat6 som ger headroom för högupplösta videosignaler och mycket parallell nätverkstrafik.

För en vanlig hembio med switch så passar skärmad Cat6 fint då priset är lågt och skärmningen förhindrar störningar.

Tveka inte att kontakta oss för rådgivning inför ditt köp. Vi har ett sortiment av produkter för en hel nätverksmiljö för ditt nybygge med patchpaneler och kabel på löpmeter som är brandklassad och halogenfri till instegskablar för dig som bara ska ha en enkel kabel mellan routern och din dator.

 
Modeller
Vit 7 meter 169:-
Vit 8 meter 179:-
Vit 10 meter 199:-
Vit 12 meter 219:-
Vit 15 meter 249:-
Vit 17 meter 259:-
Vit 25 meter 299:-
Vit 30 meter 329:-
Vit 35 meter 369:-
Vit 50 meter 490:-


Typ:
Nätverk

Används till:
Nätverkssignal

Kontakter:
1st RJ45 i var ände

Inkom i sortimentet:
2015-01-26